Vijesti

U OPĆINAMA ZVORNIK I SREBRENICA ZAVRŠENE ASANACIJE TERENA NA KOJEM SU BILI SKELETNI OSTACI ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

21.03.2012. 15:05

Jučer i danas, u općinama Zvornik i Srebrenica, završene su asanacije terena na kojem su pronađeni skeletni ostaci žrtava iz protekloga rata.

U ponedjeljak, 19.03.2012. godine, na širem području Crnog vrha, na tri mikro lokacije (Križevačke njive, Gušteri i Rudine), izvršena je asanacija terena na kojem je pronađeno više skeletnih ostataka žrtava iz protekloga rata.

Dana 20.03.2012. godine, u mjestu Palež-Sućeska, u općini Srebrenica, također je pronađeno više nepotpunih skeletnih ostataka.

Procesom asanacija na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku asanacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i policijski djelatnici MUP-a RS, koji su vršili uviđaj i osiguravali lokaciju.

Nakon pronalaska, skeletni ostaci bit će prevezeni u Komemorativni centar u Tuzlu da bi se izvršila sudskomedicinska obrada, te izuzeli uzorci iz koštane srži za DNK analizu, da bi se utvrdio identitet pronađenih žrtava.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba