Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЖЕЉКА ЈУКИЋА (1970)

13.03.2012. 15:18

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Жељка Јукића, који се терети да је учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачком к) Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 180. став 1. истог Закона.

Тужилац Регионалног тима V Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Жељка Јукића, рођеног 15.01.1970. године у мјесту Ометала, општина Прозор, настањеног у Дубровнику, држављанина БиХ и Р Хрватске, налази се у притвору од 02.11.2011. године.

У оптужници се наводи да је Жељко Јукић, као припадник Бригаде “Рама” ХВО-а, у периоду од јула до краја септембра 1993. године, у оквиру широког и систематичног напада војних снага ХВО-а и ХВ-a усмјереног против цивилног бошњачког становништва општине Прозор, знајући за такав напад, те да његове радње чине дио напада, вршио прогон цивилног становништва бошњачке националности на политичкој, националној и вјерској основи, учествујући у заједничком плану и доприносећи остварењу заједничког циља чинећи друга нечовјечна дјела, у намјери наношења велике патње и озбиљних физичких и психичких повреда.

Оптужени се, између осталог, терети да је дана 07. јула 1993. године или приближно тог дана, у вечерњим часовима у Ватрогасном дому у Прозору, у којем се налазило сједиште Војне полиције ХВО-a Прозор и затвор у коме су затварaни Бошњаци, нанио тешку физичку и психичку бол једном цивилу, на начин да је запаљеном цигаретом пржио лице оштећеном, на тај начин правећи му крст на десном образу. Потом је одвео оштећеног у другу просторију гдје га је тукао, злостављао и мучио на понижавајуће начине, те му отвореним пламеном палио браду и лице.

Како се даље у оптужници наводи, оптужени је средином јула 1993. године у логору Дретељ код Чапљине увео наведеног оштећеног у хангар, прислонио га уза зид, а затим узео палицу и почео га ударати по ногама, од које јачине је оштећени пао на тло, да би га потом ударио два пута ногом у предјелу ребара, што је за посљедицу имало наношење тешке физичке и психичке боли оштећеном.

Ова оптужница је друга оптужница подигнута против Жељка Јукића. Прва оптужница, којом се терети за ратне злочине, подигнута је у јануару ове године.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање./крај/


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba