Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŽELJKA JUKIĆA (1970)

13.03.2012. 15:18

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Jukića, koji se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi s točkom k) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. istog Zakona.

Tužitelj Regionalnog tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Jukića, rođenog 15.01.1970. godine u mjestu Ometala, općina Prozor, nastanjenog u Dubrovniku, državljanina BiH i R Hrvatske, nalazi se u pritvoru od 02.11.2011. godine.

U optužnici se navodi da je Željko Jukić, kao pripadnik Brigade “Rama” HVO-a, u razdoblju od srpnja do konca rujna 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga HVO-a i HV-a, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog pučanstva općine Prozor, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio napada, vršio progon civilnog pučanstva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u zajedničkom planu i doprinoseći ostvarenju zajedničkog cilja čineći druga nečovječna djela, u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih tjelesnih i duševnih ozljeda.

Optuženi se, između ostalog, tereti da je dana 07. srpnja 1993. godine ili približno tog dana, u večernjim satima u Vatrogasnom domu u Prozoru, u kojem se nalazilo sjedište Vojne policije HVO-a Prozor i zatvor u kome su zatvarani Bošnjaci, nanio tešku tjelesnu i duševnu bol jednom civilu, na način da je zapaljenom cigaretom pržio lice oštećenom, na taj način praveći mu križ na desnom obrazu. Potom je odveo oštećenog u drugu prostoriju gdje ga je tukao, zlostavljao i mučio na ponižavajuće načine, te mu otvorenim plamenom palio bradu i lice.

Kako se dalje u optužnici navodi, optuženi je sredinom srpnja 1993. godine u logoru Dretelj kod Čapljine uveo navedenog oštećenog u hangar, prislonio ga uza zid, a zatim uzeo palicu i počeo ga udarati po nogama, od koje jačine je oštećeni pao na tlo, da bi ga potom udario dva puta nogom u predjelu rebara, što je za posljedicu imalo nanošenje teške tjelesne i duševne boli oštećenom.

Ova optužnica je druga optužnica podignuta protiv Željka Jukića. Prva optužnica, kojom se tereti za ratne zločine, podignuta je u siječnju ove godine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba