Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET OSUMNJIČENIH

06.03.2012. 14:57

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osoba, osumnjičenih za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2., u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: H.M., F.Š., E.Đ., B.J. i A.K.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode od strane ovlaštenih policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH sumnjiči H.M. da je tokom decembra 2011. godine, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, organizirao grupu ljudi, a osumnjičene F.Š., E.Đ., B.J. i A.K. da su postali članovi organizirane grupe, a sve radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, držanja i prijevoza opojne droge „heroin“ i „skank“ iz Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i zemlje Evropske unije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora, iz razloga predviđenih u članu 132. tačke a) i b) ZKP BiH. Određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom da su osumnjičeni H.M. i A.K. strani državljani i ne posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine, niti imaju prijavljeno prebivalište u BiH, a osumnjičeni F.Š. i B.J. posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, te bi odlaskom sa teritorije BiH mogli postati nedostupni pravosuđu BiH.

Također, mjera pritvora je predložena i zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba