Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 5 OSOBA

27.02.2012. 15:36

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 5 osoba koje se terete za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Bajre Velića, rođenog 10.10.1957. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanina BiH,

- Ivana Bogdanovića, rođenog 28.10.1971. godine u Raškoj u Republici Srbiji gdje je i nastanjen, državljanina Republike Srbije,

- Aleksandra Radojkovića, rođenog 10.10.1989. godine u Leskovcu u Republici Srbiji, nastanjenog u općini Zvečani u Republici Srbiji, državljanina Republike Srbije,

- Kasima Velića, rođenog 08.04.1968. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i

- Bećira Velića zvanog „Bećo“, rođenog 27.07.1970. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi Bajro Velić, Ivan Bogdanović i Aleksandar Radojković nalaze se u pritvoru po rješenju suda, Kasimu Veliću izrečene su mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrane putovanja te obaveznog javljanja policijskoj stanici, a Bećir Velić brani se sa slobode.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

Optuženi Bajro Velić se tereti da je organizirao i rukovodio zločinačkom organizacijom, u smislu člana 1. stav 19. i 20. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne prodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa opojne droge „marihuane – skank“ („Cannabis sativa-L“), koja je proglašena opojnom drogom i čiji promet je zabranjen prema odredbama Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga („Službeni list RBiH“ broj 2/92, 13/94) i čl. 53. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

U optužnici se navodi da su ovoj zločinačkoj organizaciji pristupili optuženi Ivan Bogdanović, Aleksandar Radojković, Kasim Velić i Bećir Velić. Oni su se udružili zbog prodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa opojne droge iz Albanije i sa Kosova u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, radi sticanja finansijske koristi. Zbog realiziranja ovog cilja, oni su se povezali i sa drugim osobama iz Republike Slovenije i Republike Hrvatske, uz čiju pomoć su u više navrata organizirali nabavku, krijumčarenje i sakrivanje opojne droge u BiH.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi su od 30.09.2011. do 26.11.2011. godine pokušavali, u više navrata, prenijeti u Bosnu i Hercegovinu i dalje krijumčariti više od 26,6 kilograma opojne droge „marihuane – skank“, u čemu su spriječeni od ovlaštenih službenih osoba policije Republike Hrvatske, Granične policije BiH i pripadnika MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Optužnica tereti optužene da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba