Vijesti

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske posjetio Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

24.02.2012. 15:05

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske, NJ.E. Sweder van Voorst tot Voorst, posjetio je 22. veljače 2012. godine Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i razgovarao sa v.d. glavnog tužitelja Jadrankom Lokmić-Misirača. Posjeta je upriličena kao znak snažne podrške Kraljevine Nizozemske pravosudnim institucijama BiH, prvenstveno Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH.

Tijekom razgovora, v.d. glavnog tužitelja predstavila je rad Posebnog odjela za ratne zločine, kao i Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i upoznala veleposlanika sa izazovima sa kojima se ova institucija suočava. Na sastanku je razgovarano o značaju rada Tužiteljstva BiH na implementaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i na ubrzanom procesu provedbe ekshumacija.

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske naglasio je podršku Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH i istakao da je “profesionalno, nepristrasno, nezavisno i odgovorno sudstvo temelj zaživljavanja vladavine prava u zemlji, kao osnovnog elementa demokratskog društva”. Veleposlanik je također naglasio da je „političko miješanje u rad pravosudnih organa neprihvatljivo“, te podvukao da se „kontinuirano postojanje državnih institucija ne bi smjelo dovoditi u pitanje“. Veleposlanik je pohvalio profesionalni odnos domaćih i stranih sudaca i tužitelja u nastojanju da se odupru političkim pritiscima i osobnim prijetnjama.

Proteklih godina Vlada Kraljevine Nizozemske je donirala više od šest miliona eura pravosudnim institucijama BiH. Ovom prilikom, veleposlanik je naglasio važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i pažnje u provođenju istraga i procesuiranja slučajeva vezanih za ratne zločine, kao i gospodarski kriminal i korupciju.

V.d. glavnog tužitelja, Jadranka Lokmić-Misirača, ovom prilikom se zahvalila Vladi Kraljevine Nizozemske na podršci koju je ova zemlja pružala od same uspostave ove institucije do danas.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba