Vijesti

Ambasador Kraljevine Holandije posjetio Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

24.02.2012. 15:05

Ambasador Kraljevine Holandije, NJ.E. Sweder van Voorst tot Voorst, posjetio je 22. februara 2012. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i razgovarao sa v.d. glavnog tužioca Jadrankom Lokmić-Misirača. Posjeta je upriličena kao znak snažne podrške Kraljevine Holandije pravosudnim institucijama BiH, prvenstveno Tužilaštvu BiH i Sudu BiH.

Tokom razgovora, v.d. glavnog tužioca predstavila je rad Posebnog odjela za ratne zločine, kao i Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju i upoznala ambasadora sa izazovima sa kojima se ova institucija suočava. Na sastanku je razgovarano o značaju rada Tužilaštva BiH na implementaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i na ubrzanom procesu provođenja ekshumacija.

Ambasador Kraljevine Holandije naglasio je podršku Tužilaštvu BiH i Sudu BiH i istakao da je “profesionalno, nepristrasno, nezavisno i odgovorno sudstvo temelj zaživljavanja vladavine prava u zemlji, kao osnovnog elementa demokratskog društva”. Ambasador je također naglasio da je „političko miješanje u rad pravosudnih organa neprihvatljivo“, te podvukao da se „kontinuirano postojanje državnih institucija ne bi smjelo dovoditi u pitanje“. Ambasador je pohvalio profesionalni odnos domaćih i stranih sudija i tužilaca u nastojanju da se odupru političkim pritiscima i ličnim prijetnjama.

Proteklih godina Vlada Kraljevine Holandije je donirala više od šest miliona eura pravosudnim institucijama BiH. Ovom prilikom, ambasador je naglasio važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i pažnje u provođenju istraga i procesuiranja slučajeva vezanih za ratne zločine, kao i privredni kriminal i korupciju.

V.d. glavnog tužioca, Jadranka Lokmić-Misirača, ovom prilikom se zahvalila Vladi Kraljevine Holandije na podršci koju je ova zemlja pružala od same uspostave ove institucije do danas.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba