Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПРЕДРАГА ПРОШИЋА (1963)

23.02.2012. 15:16

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Предрага Прошића, који се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са чланом 29. и 180. став 1. истог Закона.

Тужилац Регионалног тима I Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Предрага Прошића, рођеног 20.02.1963. године у Санском Мосту, настањеног у Приједору, држављанина БиХ.

Предраг Прошић се терети да је крајем маја 1992. године, као припадник 6. санске бригаде, у оквиру широког и систематичног напада Војске Републике Српске БиХ, територијалне одбране, припадника милиције и паравојних формација на цивилно становништво босанских Муслимана, босанских Хрвата и осталог несрпског становништва на ширем подручју Босанске Крајине, укључујући напад на подручју општине Сански Мост, вршио прогон цивилног становништва бошњачке националности на политичкој, националној и вјерској основи, учествујући у присилним нестанцима и другим нечовјечним дјелима учињеним у намјери наношења велике патње и озбиљне физичке и психичке повреде.

Оптужени се, између осталог, терети да је дана 27. маја 1992. године у Санском Мосту, заједно с другим војницима вршио претресе породичних кућа насеља Махала и Мухићи, из којих је незаконито истјеривао цивиле, дјецу, жене и мушкарце, присиљавајући их под пријетњом ватреним оружјем да се морају кретати према Кркојевцима, мјесту које је било одређено као сабиралиште, гдје су под стражом наоружаних војника задржани цијели дан, а одатле даље депортовани у центар града и затварани у просторе Основне школе „Народни фронт“ и спортске дворане, који су претворени у заробљеничке центре.

Како се даље наводи у оптужници, оптужени је истог дана у насељу Махала, у Санском Мосту, након што је са групом војника дошао пред кућу једног цивила бошњачке националности, ушао у кућу гдје је пуцајући из аутоматске пушке убио осам цивила, међу којима је била и једна трудница, након чега је кућу запалио и из ње отишао. Тијела убијених су ексхумирана из масовне гробнице „Греда I“ - Крухари - Сански Мост и идентификована.

У оптужници се, између осталог, наводи да је оптужени истог дана, 27. маја 1992. године у Санском Мосту, у насељу Махала, наоружан, заједно с другим војницима, дошао до друге бошњачке куће из које су три цивила која су тамо затекли, присилно одвели у правцу насеља Кркојевци, гдје су их убили хицима из ватреног оружја. Тијела ових цивила су ексхумирана из масовне гробнице „Греда I“ - Крухари - Сански Мост и идентификована.

Оптужени се терети да је учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са чланом 29. и 180. став 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba