Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PREDRAGA PROŠIĆA (1963)

23.02.2012. 15:16

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Predraga Prošića, koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. istog Zakona.

Tužilac Regionalnog tima I Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Predraga Prošića, rođenog 20.02.1963. godine u Sanskom Mostu, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH.

Predrag Prošić se tereti da je krajem maja 1992. godine, kao pripadnik 6. sanske brigade, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske BiH, teritorijalne odbrane, pripadnika milicije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i ostalog nesrpskog stanovništva na širem području Bosanske Krajine, uključujući napad na području općine Sanski Most, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

Optuženi se, između ostalog, tereti da je dana 27. maja 1992. godine u Sanskom Mostu, zajedno s drugim vojnicima vršio pretrese porodičnih kuća naselja Mahala i Muhići, iz kojih je nezakonito istjerivao civile, djecu, žene i muškarce, prisiljavajući ih pod prijetnjom vatrenim oružjem da se moraju kretati prema Krkojevcima, mjestu koje je bilo određeno kao sabiralište, gdje su pod stražom naoružanih vojnika zadržani cijeli dan, a odatle dalje deportovani u centar grada i zatvarani u prostore Osnovne škole „Narodni front“ i sportske dvorane, koji su pretvoreni u zarobljeničke centre.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je istoga dana u naselju Mahala, u Sanskom Mostu, nakon što je sa grupom vojnika došao pred kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, ušao u kuću gdje je pucajući iz automatske puške ubio osam civila, među kojima je bila i jedna trudnica, nakon čega je kuću zapalio i iz nje otišao. Tijela ubijenih su ekshumirana iz masovne grobnice „Greda I“ - Kruhari - Sanski Most i identifikovana.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi istog dana, 27. maja 1992. godine u Sanskom Mostu, u naselju Mahala, naoružan, zajedno s drugim vojnicima, došao do druge bošnjačke kuće iz koje su tri civila koja su tamo zatekli, prisilno odveli u pravcu naselja Krkojevci, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja. Tijela ovih civila su ekshumirana iz masovne grobnice „Greda I“ - Kruhari - Sanski Most i identificirana.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba