Вијести

ЛИШЕНA СЛОБОДЕ 4 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНA ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ЛОГОРУ ДРЕТЕЉ

22.02.2012. 15:42

По налогу тужиоца из Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, у акцији полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA, лишени су слободе осумњичени:
-      Срећко Херцег, рођен 01.01.1968. године у Хумцу, Љубушки,
-      Иван Медић, рођен 31.05.1952. године у Радишићима, Љубушки,
-      Марина Грубишић-Фејзић, рођена 24.08.1967. године у Чапљини,
-      Иван Зеленика, рођен 17.10.1953. године у мјесту Јаре.

Наведени осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су, за вријеме рата у БиХ, учинили кривична дјела ратног злочина над жртвама српске националности заробљеним у логору Дретељ у Чапљини.

Они су осумњичени за кривична дјела злочина против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ и ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

Они се, између осталог, сумњиче да су у мају мјесецу 1992. године, у својству управника логора, стражара или припадника формација ХОС-а, учинили ратне злочине над цивилима српске националности са подручја Чапљине и других мјеста, који су били противзаконито заробљени у нечовјечним условима у логору Дретељ, гдје су над жртвама учињена злостављања, мучења, премлаћивања, силовања и сексуална злостављања заробљеница и заробљеника, као и мучења на изразито понижавајуће начине.

Више лица је умрло од посљедица злостављања и премлаћивања, а некима се након одвођења из ћелија губи сваки траг.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати, након чега ће одлучити о покретању приједлога за одређивање притвора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba