Vijesti

LIŠENE SLOBODE 4 OSOBE OSUMNJIČENE ZA RATNE ZLOČINE U LOGORU DRETELJ

22.02.2012. 15:42

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, u akciji policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, lišeni su slobode osumnjičeni:
-      Srećko Herceg, rođen 01.01.1968. godine u Humcu, Ljubuški,
-      Ivan Medić, rođen 31.05.1952. godine u Radišićima, Ljubuški,
-      Marina Grubišić-Fejzić, rođena 24.08.1967. godine u Čapljini,
-      Ivan Zelenika, rođen 17.10.1953. godine u mjestu Jare.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su, za vrijeme rata u BiH, počinili kaznena djela ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti zatočenim u logoru Dretelj u Čapljini.

Oni su osumnjičeni za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH i ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ-a BiH.

Oni se, između ostalog, sumnjiče da su u svibnju mjesecu 1992. godine, u svojstvu upravitelja logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u logoru Dretelj, gdje su nad žrtvama počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenica i zatočenika, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

Više osoba je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija gubi svaki trag.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba