Vijesti

LIŠEN SLOBODE MIROSLAV KRAJIŠNIK (1950), KOJI JE OSUMNJIČEN ZA RATNE ZLOČINE

25.01.2012. 15:50

Po nalogu Tužilaštva BiH, službenici SIPA-e su na području Sokoca lišili slobode Miroslava Krajišnika, osumnjičenog da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Sokoca, lišili su slobode osumnjičenog Miroslava Krajišnika, rođenog 04.08.1950. godine u Sarajevu, nastanjenog u Sokocu.

Osumnjičeni Miroslav Krajišnik pod istragom je Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je u mjesecu junu 1992. godine, kao komandant Koševske brigade VRS, naredio ubistvo 10 civila bošnjačke nacionalnosti, te zarobljavanje i progon većeg broja osoba, uglavnom žena i djece bošnjačke nacionalnosti, sa područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.

Osumnjičeni Miroslav Krajišnik se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, iz člana 172. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat Tužilaštvu BiH, gdje će ga ispitati postupajući tužilac, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba