Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈУКИЋ ЖЕЉКА (1970)

24.01.2012. 15:13

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Јукић Жељка, који се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачкама а), д), и) и к) истог члана КЗ БиХ, а све у вези са чланом 180 став 1. КЗ БиХ.

Тужилац Регионалног тима V Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Јукић Жељка, рођеног 15.01.1970. године у општини Прозор, настањеног у Дубровнику у Републици Хрватској, који је по међународној потјерници лишен слободе дана 02.11.2011. године, држављанина БиХ и Републике Хрватске.

Јукић Жељко се терети да је у периоду од јула до краја септембра 1993. године, у оквиру широког и систематичног напада војних снага ХВО-а и ХВ, усмјереног против цивилног бошњачког становништва општине Прозор, као припадник ХВО Бригаде “Рама”, вршио прогон цивилног становништва бошњачке националности на политичкој, националној и вјерској основи, учествујући у убиствима, присилним нестанцима и другим нечовјечним дјелима учињеним у намјери наношења велике патње и озбиљне физичке и психичке повреде.

У оптужници се наводи да је оптужени Јукић Жељко, дана 03.08.1993. године, у вечерњим часовима, заједно са оптуженим Папак Винком и још једним припадником ХВО-а дошао у просторије Средњошколског центра у Прозору, гдје је учествовао у присилном нестанку петорице људи, који су били незаконито затворени у том логору и одвео их на сметљиште „Душка коса“, одакле им се губи сваки траг.

Оптужени се, између осталог, терети да је дана 06.07.1993. године, заједно са групом припадника ХВО учествовао у нападу на цивилно становништво бошњачке националности села Дуге у општини Прозор, којом приликом је лишио живота једног седамдесеттрогодишњег старца, којег је затекао испред његове породичне куће, тако што је из ватреног оружја у његово тијело испалио више хитаца.

Како се даље наводи у оптужници, оптужени је средином јула мјесеца 1993.г., у раним јутарњим часовима, заједно са оптуженим Папак Винком и другим припадницима ХВО-а, учествовао у пратњи транспорта више стотина мушкараца бошњачке националности који су из затвора лоцираних на подручју града Прозора транспортовани у логор Дретељ код Чапљине, гдје су били изложени нечовјечном поступању, физичком и психичком малтретирању. 

Оптужени се терети за учествовање у одвођењу у непознатом правцу више лица бошњачке националности, којима се након тога губи сваки траг, а само једна жртва успјела је преживјети одвођење и стријељање. 

У оптужници се, између осталог, наводи да је оптужени дана 28.08.1993. године, заједно са другим припадницима ХВО учествовао у организованом присилном пресељењу бошњачког становништва са подручја општине Прозор, којом приликом је у селу Лапсуњ, наоружан аутоматском пушком, присиљавао цивиле бошњачке националности да напусте своје домове и уђу у претходно пристигле камионе којима су транспортовани на подручје под контролом Армије БиХ, те учествовао у присилном нестанку Терзић Керима, чије тијело ни до данас није пронађено. Истога дана у мјесту Устирама у општини Прозор, Жељко Јукић је учествовао у премлаћивању више мушкарца бошњачке националности, а једног од њих је везао конопцем око врата третирајући га на изразито понижавајући начин.

Оптужени се терети да је учинио кривично дјело злочини против човјечности - прогон из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачкама а), д), и) и к) истог члана КЗ БиХ, а све у вези са чланом 180 став 1. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba