Vijesti

NA DVIJE LOKACIJE U SANSKOM MOSTU IZVRŠENE EKSHUMACIJE TIJELA NESTALIH U PROTEKLOM RATU

20.01.2012. 15:52

U srijedu, 18.01.2012. godine, na lokalitetu Ćelića kosa u mjestu Dabar u opštini Sanski Most, izvršena je ekshumacija pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH.

Na ovoj lokaciji pronađeno je jedno nekompletno tijelo pripadnika Vojske Republike Srpske, u uniformi.

U četvrtak, 19.01.2012. godine, na lokalitetu Donji Kamengrad – Lučica u opštini Sanski Most izvršena je ekshumacija, prilikom koje su u neposrednoj blizini rijeke Blihe pronađeni ostaci dva kompletna tijela civilnih žrtava.

Svi pronađeni posmrtni ostaci sa ove dvije lokacije bit će prebačeni u Identifikacioni centar Šejkovača, gdje će biti izvršena obdukcija i uzet DNK nalaz zbog njihove identifikacije.

Ovoj ekshumaciji prisustvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predstavnici MUP-a Unsko – sanskog kantona, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba