Вијести

ДОНЕСЕНА НАРЕДБА О ОБУСТАВИ ИСТРАГЕ У ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ГАНИЋ ЕЈУПА И ОСТАЛИХ

18.01.2012. 15:25

Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о обустави истраге против сљедећих лица: Ганић Ејупа, Ефендић Хасана, Бацковић Заима, Дивјак Јована, Пушина Јусуфа, Швракић Емина, Викић Драгана, Муслимовић Фикрета, Топић Џевада, Беровић Јовице, Јусуповић Решада, Кецман Јусуфа, Долан Дамира и Хоџић Ибрахима. Истрага је обустављена јер је утврђено да у радњама наведених осумњичених нису садржана обиљежја кривичног дјела.

Након обимне истраге, наредба о обустави истраге против наведених осумњичених лица донесена је на основу 352 изјаве свједока и 412 материјалних доказа, који укључују документе, видео записе, пресретнуте разговоре и друге доказне материјале.

Досадашњом истрагом утврђено је да је током напада у Добровољачкој улици убијено 7 и рањено 14 лица, након што су онеспособљене за борбу. Истрага у вези ових радњи и посљедица ових радњи се наставља, због постојања основа сумње да је учињено кривично дјело ратног злочина, јер је на жртве отварана ватра након што су биле онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

Током истраге утврђено је да је дио заробљених војника из колоне ЈНА одведен у просторије „ФИС-а“, Централног затвора и штаба Т.О., те да је у тим просторијама вршено злостављање и малтретирање тих заробљеника. Истрага у вези ових радњи се такође наставља, са циљем утврђивања одговорности познатих починилаца, идентификовања осталих извршилаца, као и постојања евентуалне командне одговорности. 

У складу са ЗКП БиХ, на ову одлуку о обустави истраге поступајућег тужиоца, може се уложити притужба Канцеларији главног тужиоца.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba