Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RATKA LAVRNIĆA (1966)

17.01.2012. 15:31

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ratka Lavrnića, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u zaseoku Rejzovići u opštini Ključ, 1993. godine.

Tužilac iz Tima I Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ratka Lavrnića, rođenog 15.08.1966. godine u selu Jarice, opština Ključ, državljanina BiH.

Optuženi Ratko Lavrnić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik 17. Ključke lake pješadijske brigade VRS, dana 10.02.1993. godine, u zaseoku Rejzovići u opštini Ključ, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, i to odredbe člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, izvršio ubistva i pokušaj ubistava.

Optuženi se tereti da je lično, rafalnim pucnjem iz automatske puške, lišio života tri ženske osobe i teško ranio jednu mušku osobu bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Ratka Lavrnića da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a) u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba