Вијести

ОСУМЊИЧЕНИ БРАНКО ВЛАЧО (1953) ИЗРУЧЕН ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ПРАВОСУЂУ БиХ

17.01.2012. 15:27

Тужилац Тужилаштва БиХ предложиће Суду БиХ одређивање притвора за осумњиченог Бранка Влачу (1953), из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а) и б) ЗКП-а БиХ.

Осумњичени Бранко Влачо звани “Брано”, рођен 08.03.1953. године у Доњој Јошаници у општини Вогошћа, држављанин БиХ, лишен је слободе у Црној Гори, на основу међународне потјернице, расписане на захтјев Тужилаштва БиХ.

Бранко Влаћо под истрагом је Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је за вријеме рата у БиХ, као припадник локалних српских снага из Вогошће, у својству управника логора “Плањина кућа” у Свракама, логора “Накина гаража”, логора “Код Соње” и логора “Бункер”, у периоду од маја до новембра 1992. године, за вријеме широког и систематичног напада српских снага усмјереног против цивилног становништва, планирао, наређивао, подстицао, помагао, припремао и учествовао у прогону бошњачког и хрватског становништва општине Вогошћа и сусједних општина, тако што је учествовао у незаконитом притварању, физичком злостављању, убиствима, сексуалним злостављањима и силовањима, одвођењу у живи штит, као и масовним депортацијама цивила на ширем подручју општине Вогошћа и у сусједним општинама.

Бранко Влачо је осумњичен да је учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х), у вези са тачкама а), б), ц), д), е), ф) и к), све у вези са чланом 180. став 1. КЗ БиХ.

Осумњичени Бранко Влачо дужи период је био недоступан правосудним органима Босне и Херцеговине, након чега је прије око 5 мјесеци лишен слободе на подручју Републике Црне Горе. Тужилаштво БиХ и правосудне институције БиХ су након његовог хапшења покренули активности за његово изручење правосуђу Босне и Херцеговине.

Дана 16.01.2012. године, службеници Граничне полиције БиХ преузели су осумњиченог на једном граничном прелазу са Републиком Црном Гором и осумњиченог предали овлаштеним полицијским службеницима Судске полиције.

Тужилац ће тражити одређивање мјере притвора јер сматра да постоје околности које указују на опасност од бјекства осумњиченог, као и да би боравком на слободи овај осумњичени могао уништити или сакрити доказе важне за кривични поступак, као и да би ометао кривични поступак утицајем на свједоке и саучеснике.

Одлуку о одређивању притвора донијеће Суд БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba