Vijesti

OSUMNJIČENI BRANKO VLAČO (1953) IZRUČEN IZ CRNE GORE PRAVOSUĐU BiH

17.01.2012. 15:27

Tužitelj Tužiteljstva BiH predložit će Sudu BiH određivanje pritvora za osumnjičenog Branka Vlaču (1953), iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a) i b) ZKP-a BiH.

Osumnjičeni Branko Vlačo zvani “Brano”, rođen 08.03.1953. godine u Donjoj Jošanici u općini Vogošća, državljanin BiH, lišen je slobode u Crnoj Gori, na temelju međunarodne tjeralice, raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Branko Vlaćo pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik lokalnih srpskih snaga iz Vogošće, u svojstvu upravitelja logora “Planjina kuća” u Svrakama, logora “Nakina garaža”, logora “Kod Sonje” i logora “Bunker”, u razdoblju od svibnja do studenog 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada srpskih snaga usmjerenog protiv civilnog pučanstva, planirao, naređivao, podsticao, pomagao, pripremao i sudjelovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog pučanstva općine Vogošća i susjednih općina, tako što je sudjelovao u nezakonitom pritvaranju, tjelesnom zlostavljanju, ubojstvima, seksualnim zlostavljanjima i silovanjima, odvođenju u živi štit, kao i masovnim deportacijama civila na širem području općine Vogošća i u susjednim općinama.

Branko Vlačo je osumnjičen da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h),u svezi sa točkama a), b), c), d), e), f) i k), sve u svezi sa člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Osumnjičeni Branko Vlačo duže razdoblje je bio nedostupan pravosudnim tijelima Bosne i Hercegovine, nakon čega je prije oko 5 mjeseci lišen slobode na području Republike Crne Gore. Tužiteljstvo BiH i pravosudne institucije BiH su nakon njegovog hapšenja pokrenuli aktivnosti za njegovo izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Dana 16.01.2012. godine, djelatnici Granične policije BiH preuzeli su osumnjičenog na jednom graničnom prijelazu sa Republikom Crnom Gorom i osumnjičenog predali ovlaštenim policijskim djelatnicima Sudske policije.

Tužitelj će tražiti određivanje mjere pritvora jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi boravkom na slobodi ovaj osumnjičeni mogao uništiti ili sakriti dokaze važne za kazneni postupak, kao i da bi ometao kazneni postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike.

Odluku o određivanju pritvora donijet će Sud BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba