Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНОГ ПРОМЕТА ОРУЖЈЕМ И ВОЈНОМ ОПРЕМОМ

17.01.2012. 15:18

Тужилац Одсјека 3 Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против два лица, која се сумњиче да су учинила кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из чл. 193. КЗ БиХ и кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја из чл. 399. КЗ РС.

Оптужница је подигнута против:

- Михајловић Велимира званог „Вељо“, рођеног 15.02.1965. године у општини Дрвар, настањеног у Бања Луци, држављанина БиХ и

- Тахић Хасана званог “Тахан”, рођеног 13.05.1972. године у општини Бужим гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптужени Михајловић Велимир и Тахић Хасан се терете да су неутврђени период времена до 29.07.2008. године, на подручју Босне и Херцеговине, организовали групу људи коју су, поред њих, сачињавали Гмајнер Рафаел из Републике Словеније и Крајиновић Радомир из Републике Француске, у сврху прикупљања оружја, минско-експлозивних средстава и друге војне опреме, а у намјери њиховог извоза у иностранство, што је у супротности са важећим законским одредбама о увозу и извозу оружја и војне опреме, промету експлозивних материја и запаљивих течности и гасова.

Оптужени су договорили са Гмајнер Рафаелом да преузме оружје и минско-експлозивна средства у Босни и Херцеговини и да их пребаци у Републику Словенију. Како се наводи у оптужници, Гмајнер Рафаел је дана 23.06.2008. године у Бања Луци, за суму од 4.500,00 евра, продао прикривеном истражиоцу, који се представљао као купац из Републике Словеније, 10 ручних ракетних бацача тзв. „зоља“, које је претходно добио од првооптуженог. Осим тога, дјелујући у својству припадника организоване групе, Гмајнер Рафаел је дана 29.07.2008. године у Босанском Новом/Новом Граду, за суму од 5.800,00 евра продао прикривеном истражиоцу, који се представљао као купац из Републике Словеније, 11,5 кг пластичног експлозива „Пентрит“, којег је претходно преузео од другооптуженог.

Како се даље наводи у оптужници, оптужени Михајловић Велимир је неутврђен период времена до 15.09.2008. године у приватној кући у селу Мокроноге у општини Дрвар и у своме стану у Бања Луци држао већу количину оружја, између осталог и 15 оптичких нишана, 8 носача оптичког нишана, 3 пригушивача, 47 метака калибра 7,9 мм, 72 метка калибра 7,62 мм, гасни цилиндар аутоматске пушке АК 47, облогу гасног цилиндра аутоматске пушке АК 47, развијач пламена за противавионски митраљез калибра 12,7 мм, скривач пламена за противавионски митраљез, више аутоматских пушака, више оквира за аутоматску пушку, аутоматски пиштољ „Шкорпион“ и три оквира за аутоматски пиштољ марке „Шкорпион“.

Оптужени Михајловић Велимир и Тахић Хасан се терете да су организовали групу људи у циљу извоза оружја или војне опреме, без дозволе прописане законом Босне и Херцеговине, а Михајловић Велимир се терети да је неовлаштено држао оружје и борбена средства у већој количини, чије набављање, продаја, ношење или држање грађанима уопште није дозвољено, чиме су Михајловић Велимир и Тахић Хасан починили кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из чл. 193. ст. 3. у вези са ст. 1. примјеном чл. 29. КЗ БиХ, а оптужени Михајловић Велимир се терети и за кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја из чл. 399. ст. 2. у вези са ст. 1. КЗ РС, примјеном члана 53. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba