Vijesti

POD POKROVITELJSTVOM AMBASADE SAD U BiH, U BUGOJNU JE ODRŽANA SJEDNICA O IMPLEMENTACIJI I PROVOĐENJU ZAKONA O NESTALIM OSOBAMA I ZAKONA O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA

05.01.2012. 14:58

U Bugojnu je 21.12.2011. godine održana zajednička sjednica predstavnika tri udruženja nestalih osoba u BiH sa predstavnicima Tužilaštva BiH, ombudsmenom za ljudska prava BiH i predstavnicima mnogobrojnih vladinih i nevladinih organizacija i institucija koje se bave problemima i pitanjima nestalih osoba i ljudskih prava.

Tri udruženja nestalih osoba iz BiH, različitih nacionalnosti, koja sarađuju i međusobno se pomažu da bi što prije pronašli osobe nestale u proteklom ratu, uz pomoć Ambasade SAD-a u BiH, održala su drugu po redu zajedničku sjednicu kako bi se razmotrio najoptimalniji pristup problemu nestalih osoba i da bi se u rješavanje ovog problema uključio što veći broj vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93", Kemal Pervan, predsjednik Udruženja “Istina – Kalinovik 92” i Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Istočno Sarajevo, zajedno su organizovali ovu sjednicu koja je održana u prostorijama Općine Bugojno.

Na sjednici su, između ostalih, bili prisutni: predstavnik Ambasade SAD-a u BiH, ombudsmen za ljudska prava, Jasminka Džumhur, pomoćnica ministra za ljudska prava u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Saliha Đuderija, predstavnik Instituta za nestale osobe, Amor Mašović, predstavnica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Amela Suljić i Zerina Zukić, predstavnica Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK). Iz Tužilaštva BiH ovom sastanku su prisustvovale tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, Slavica Terzić i Selma Hećimović iz Odjela za odnose s javnošću.

Sudionici sastanka su podržali povećanje tužilačkih i prostornih kapaciteta Tužilaštva BiH i usaglasili su se da institucije vlasti BiH (Parlament i Vijeće ministara) moraju osigurati efikasniju saradnju policijskih organa koji rade na istraživanju ratnih zločina.

Na ovoj sjednici je također zaključeno da institucije BiH trebaju odrediti zvanične službenike koji će sarađivati sa porodicama nestalih osoba, kao i da trebaju osigurati podršku udruženjima nestalih. Prisutni su zaključili da je za formiranje Radne grupe za prisilne nestanke dovoljan rok od 90 dana, o čemu su pomenuta udruženja pisala u svom izvještaju u mjesecu novembru.

Planirano je da se ovakve sjednice održavaju redovno i periodično, u različitim gradovima BiH, kao i da se ova međusobna saradnja nastavi.

Pokrovitelj i organizator ovih sastanaka je Ambasada SAD-a u BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba