Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA DRŽAVLJANINA TURSKE, OSUMNJIČENOG ZA PRANJE NOVCA

04.01.2012. 15:26

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Alija Kocaka (1972), osumnjičenog da je počinio krivično djelo pranja novca iz člana 209. KZ-a BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za:

- Alija Kocaka, rođenog 18.08.1972. godine u Beyşehir-u, R Turska, državljanina R Turske.

Osumnjičeni je lišen slobode u koordiniranoj akciji policijskih službenika SIPA-e i MUP-a KS. Za ovim osumnjičenim je od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata raspisana međunarodna potjernica Interpola.

Osumnjičeni Ali Kocak je pod istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je u BiH počinio krivično djelo pranje novca, tako što je u BiH kupovao poslovne objekte i preduzeća, a postoji sumnja u legalnost novca kojim je kupovina izvršena.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je iz razloga opisanih u članu 132. KZ-a BiH, a zbog činjenice da osumnjičeni nije državljanin BiH, te bi boravkom na slobodi postojala opasnost da napusti BiH te postane nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora, te nastavlja sa istragom u ovom predmetu, sa ciljem potpunog rasvjetljavanja počinjenih krivičnih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba