Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA

19.03.2024. 15:27
Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:  
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA

- Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

 

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke  b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike ili ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

 

U pogledu Mevludina Jašarevića bit će predložene mjere zabrane, između ostalog, koje se odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu prelaska državne granice.

 

Navedeni osumnjičeni se terete da su, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, R Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja. Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici skupine pronalazili osobe zainteresirane za stjecanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih tijela u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i R Italiji, kao i organizirali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

 

Nakon toga je pod nadzorom Brutus Edine vršeno retrokativno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosijea kupaca diploma i stranih studenata, nakon čega su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stupnju visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjske županije Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

Oni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u svezi sa kaznenim djelom pranje novca, propisana KZ-om BiH, te kaznenim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prijevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zlouporabu službenog položaja ili ovlasti iz KZ-a F BiH. 

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski djelatnici SIPA-e, u suradnji sa policijskim djelatnicima Federalne uprave policije, MUP-a KS, Zeničko–dobojske županije, Bosansko - podrinjske županije, Srednjobosanske županije i Hercegovačko - neretvanske županije.

Tijekom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na financijsko poslovanje pravnih osoba, pečati, računala i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku. Za pet fizičkih osoba izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužiteljstva. 

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
26.04.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA
26.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ARMINA BUREIĆA ZBOG KRIJUMČARENJA STRANIH DRŽAVLJANA
26.04.2024. - GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA VELEPOSLANICOM KRALJEVINE ŠPANJOLSKE

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA