Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а

15.07.2021. 12:53
Централне теме састанка односиле су се на заједничку сарадњу и активности у процесуирању кривичних дјела трговине људима и илегалних миграција.
  • ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а
  • ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а
  • ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, заједно са тужитељицом Мерисом Нуркић и сарадницима, састала се са званичницима Мисије ОЕБС-а, Valiant Richey, специјалним представником и координатором ОЕБС-а за борбу против трговине људима, Michelom Schuetzom, шефом Секције за владавину права Мисије ОЕБС-а у БиХ и Борисом Топићем, савјетником за борбу против трговине људима Мисије ОЕБС-а у БиХ, који су ангажовани у сегменту борбе против трговине људима и пружања помоћи жртвама и оштећенима у овим кривичним дјелима.

На састанку је главна тужитељка Гордана Тадић упознала званичнике ОЕБС-а о оствареним резултатима у предметима кријумчарења људи и трговине људима те раду Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције, на чијем је челу је скоро 5 година. Истакла је како је, захваљујући између осталог и раду Тужилаштва БиХ, Ударне групе као и специјализоване мреже тужилаца и истражилаца, Босна и Херцеговина непредовала на листи State Departmenta с надзорне листе на Листу 2.

Главна тужитељка упознала је представнике Мисије ОЕБС-а о најновијим измјенама Правилника Тужилаштва БиХ, које су омогућиле формирање Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција у Тужилаштву БиХ.

Посебно је истакла значај едукација из ове области које је пружала Мисија ОЕБС-а, нарочито у погледу раног препознавања жртава трговине људима у мигрантској популацији, те пружања помоћи истима, без обзира на све потешкоће са којима се сусреће Тужилаштво Босне и Херцеговине, с обзиром да рањиве категорије, најчешће ђеца и жене, немају идентификационе документе, брзо мијењају мјесто боравка и имају страх од организатора њихове експлоатације.

Такође, постојање језичке баријере отежава успостављање директне комуникације због чега се морају укључити преводиоци језика земаља из којих мигранти долазе у Босну и Херцеговину.

Главна тужитељка истакла је значај сарадње са невладиним организацијама, које пружају помоћ жртвама, посебно због омогућавања смјештаја у сигурне куће, до окончања започетих поступака.

Такође је истакла значај сарадње ударних група из региона, с обзиром на истовјетну проблематику у области илегалних миграција и жртава трговине људима, те представнике Мисије ОЕБС-а упознала да је крајем прошлог мјесеца одржан онлајн састанак на наведену тему.

Тужилаштво БиХ и Мисија ОЕБС-а у БиХ имају добру вишегодишњу сарадњу у различитим областима владавине права и та ће се сарадња интензивно наставити и у будућности, јер осим у области предмета трговине људима који су приоритет у раду Тужилаштва БиХ, Мисија ОЕБС-а у БиХ пружа помоћ Тужилаштву БиХ у свим областима  у којима реализује пројекте и активности подршке правосуђу.

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА