Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA SUDJELOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE REPUBLIKE AUSTRIJE

05.12.2017. 15:25
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA SUDJELOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE REPUBLIKE AUSTRIJE

- ESADA KAHVEDŽIĆA, rođenog 1965. godine u Odžaku, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- STEVANA ŽARKIĆA, rođenog 1964. godine u Donjem Žabaru, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- ALMIRA KAHVEDŽIĆA, rođenog 1995. godine u Duesseldorfu, Njemačka, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

- PETRA MIRKIĆA, rođenog 1973. godine u Donauwoerthu, Njemačka, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom razdoblju od mjeseca rujna do studenog 2016. godine, optuženi Esad Kahvedžić kao organizator i rukovoditelj skupine,  a ostali kao pripadnici organizirane skupine, u namjeri i vođeni zajedničkim interesom u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi vršili neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe sa teritorija BiH na teritorij R Austrije, kako bi bilo korišteno za izvršenje kaznenih djela, na način da su bez pribavljenog odobrenja nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja i streljiva, što je građanima zakonom izričito zabranjeno.

Optuženi se terete da su u više navrata, prvooptuženi po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom sa područja R Austrije organizirao i posredovao u međunarodnom prometu, a ostali radi krijumčarenja, prijevoza i posredovanja u međunarodnom prometu oružjem vršili neovlaštenu nabavu i otkup veće količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima i automatske puške, zaostalih iz rata u BiH, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu prodavali pomenutoj osobi, koja je oružje preuzimala na području BiH kako bi ilegalnim kanalima bilo krijumčareno na područje R Austrije.

Prema navodima optužnice, prigodom pretresa kuća, stanova i drugih prostorija optuženih,  pronađena je i oduzeta velika količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, streljiva, vojne opreme i naoružanja,  između ostalog: puške i pištolji renomiranih proizvođača sa pratećom opremom, streljivo raznih kalibara, ručne bombe, ručni bacači tzv. „zolje“, mine, eksploziv, inicijalne i detonatorske kapisle, kao i pancir i alat za prekucavanje serijskih brojeva i brojeva šasija.

Također, u optužnici se navodi da je optuženi Kahvedžić nezakonito držao duhanske proizvode, odnosno da je od trećih osoba nabavio 448 kg rezanog duhana i duhana u listu, kako bi duhan kao gotovi proizvod prodavao na crnom tržištu, a koji duhan je prigodom pretresa kuće pronađen i oduzet.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni  promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. sve u svezi sa člankom 54. KZ-a BiH, a optuženi Stevan Žarkić i Petar Mirkić i kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz članka 399. KZ-a RS, te optuženi Esad Kahvedžić i kaznena djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz članka 371. KZ-a F BiH i nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tijekom provođenja istrage ostvarena je značajna i koordinirana suradnja Tužiteljstva BiH sa partnerskim i pravosudnim institucijama Republike Austrije.

Tužiteljstvo BiH, sa partnerskim agencijama više zemalja, intenzivno radi na otkrivanju, sprječavanju i kaznenom procesuiranju osoba koje se bave krijumčarenjem oružja, zaostalog iz rata u BiH, prema zemljama EU.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA