Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PREDSTAVNIK TUŽILAŠTVA BiH EDUKATOR NA STRUČNOJ RADIONICI VSTV-a BiH O PRIBLIŽAVANJU TUŽILAČKIH INSTITUCIJA LOKALNIM ZAJEDNICAMA

27.04.2017. 15:24
U organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i projekta USAID-a, održana je stručna radionica za glasnogovornike i osobe koje se bave odnosima s javnošću u tužilačkim i policijskim institucijama, na kojoj su razgovarali o temama bitnim za odnose s javnošću te informisanje i izvještavanje o radu pravosudnih i policijskih institucija.
  • PREDSTAVNIK TUŽILAŠTVA BiH EDUKATOR NA STRUČNOJ RADIONICI VSTV-a BiH O PRIBLIŽAVANJU TUŽILAČKIH INSTITUCIJA LOKALNIM ZAJEDNICAMA
  • PREDSTAVNIK TUŽILAŠTVA BiH EDUKATOR NA STRUČNOJ RADIONICI VSTV-a BiH O PRIBLIŽAVANJU TUŽILAČKIH INSTITUCIJA LOKALNIM ZAJEDNICAMA
  • PREDSTAVNIK TUŽILAŠTVA BiH EDUKATOR NA STRUČNOJ RADIONICI VSTV-a BiH O PRIBLIŽAVANJU TUŽILAČKIH INSTITUCIJA LOKALNIM ZAJEDNICAMA
  • PREDSTAVNIK TUŽILAŠTVA BiH EDUKATOR NA STRUČNOJ RADIONICI VSTV-a BiH O PRIBLIŽAVANJU TUŽILAČKIH INSTITUCIJA LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, u svojstvu edukatora je prezentirao dosadašnja iskustva i aktivnosti Tužilaštva BiH u segmentu tzv. “outreach“ djelovanja, odnosno približavanja institucije lokalnim zajednicama.

Tužilaštvo BiH, od osnivanja institucije, aktivno učestvuje u komunikaciji sa lokalnim zajednicama u našoj zemlji, naročito kada se radi o predmetima ratnih zločina i saradnji sa populacijom žrtava i oštećenih u predmetima ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Također, predstavnici populacije žrtava često posjećuju Tužilaštvo BiH i sastaju se sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine, kao i tužiocima, koji radom pokrivaju određeno područje.

Tužilaštvo BiH je u saradnji sa lokalnim zajednicama, u proteklih 10 godina, institucija koja je bila aktivan učesnik stručnih i radnih konferencija i okruglih stolova u više od 40 lokalnih zajednica u svim krajevima BiH, gdje je ostvarena direktna saradnja i komunikacija sa populacijom žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Na održanoj stručnoj radionici u organizaciji VSTV-a i USAID-a učesnici su razgovarali o načinima i modalitetima za saradnju sa lokalnom zajednicom i ciljanim grupama, procesu identificiranja problema i vrste krivičnih djela koja narušavaju sigurnost u određenoj zajednici, kao i najboljim praksama za djelovanje u približavanju ciljnim grupama u lokalnim zajednicama.

Borba protiv nekažnjivosti ratnih zločina, procesuiranje krivičnih djela terorizma, organizovanog kriminala te krivičnih djela počinjenih iz mržnje, identificirane su kao oblasti u kojima tužilaštva i policijske agencije mogu adekvatno djelovati u približavanju svog rada lokalnoj zajednici.

Saradnja sa nevladinim sektorom, identificiranje problema i edukacija o mogućim rješenjima, kao i komunikacija i saradnja sa pravosuđem i policijom radi očuvanja vladavine prava i poboljšanja sigurnosti, bile su centralne teme stručne radionice.

U okviru radionice, održana je i praktična vježba analize i rješavanja problema koji narušavaju vladavinu prava i sigurnost građana, a u saradnji sa lokalnom zajednicom i nevladinim sektorom.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA