Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПОДИГНУТА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ БРЧКОГ

19.10.2015. 14:17
Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је до сада најобимнију оптужницу за ратне злочине на подручју Брчког, којом су обухваћени злочини и страдања више стотина лица током 1992. године.
  • ПОДИГНУТА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ БРЧКОГ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Ристанић Ђорђа, рођеног 02.08.1957. године у Брчком, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, у периоду од мјесеца априла до мјесеца децембра 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног на становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Брчког и околине, у својству предсједника Ратног предсједништва општине Брчко, учестовао у заједничком злочиначком подухвату и тешким кршењима одредби међународног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терети за ратне злочине почињене над више стотина жртава бошњачке и хрватске националности,  углавном из насеља Центар, Колобара, Диздаруша, Кланац, Мујкићи, Мераје, Росуље, Грчица, Ново Брчко, насеље „Ш“, и других дијелова града претежно настањених Бошњацима и Хрватима, које су почетком мјесеца маја 1992. године, незаконито ухапшене и одвођене у затварање у више логора и објеката за затварање на подручју Брчког, укључујући зграду СУП-а, подрум Дома здравља, логор „Лука“, објекат предузећа „Ласер“, објекат „ДТВ Партизан“, као и објекте гарнизона ЈНА  и друге објекте који су кориштени за незаконито затварање, злостављање и убиства затвореника.

Неке од директних егзекуција цивила на мјесту догађаја забиљежене су фотографијама страних дописника, те су изазвале осуду јавности широм свијета.

Затворени цивили су убијани, мучени, злостављани, премлаћивани и злостављани на изразито понижавајуће начине, а злочине над цивилима чинили су припадници војних, полицијских и паравојних група, над којима је контролу имао оптужени.

Више стотина цивила убијено је или одведено у непознатом правцу од када им се губи сваки траг, да би након рата посмртни остаци жртава били пронађени и ексхумирани на различитим локацијама, а за дијелом жртава се још увијек трага.

Оптужницом су обухваћени и прогони становништва са подручја Брчког, као и масовна пљачкања имовине бошњачког и хрватског становништва, након њиховог одвођења у затвореништво или прогона из кућа и станова на подручју Брчког.

Такође, велики број лица прошао је кроз тешке облике тортуре, физичка и психичка злостављања, а жртвама које су злостављане није пружена медицинска помоћ те су наведени злочини оставили трајне посљедице на живот и здравље жртава и њихових породица.

Оптужницом су обухваћена и силовања и сексуална злостављања, као и понижавања затворених жена и мушкараца.

Оптужницом је обухваћено и уништавање и разарање џамија на подручју Брчког, од којих је, након уништења, преостали грађевински материјал склањан и превожен на друге локације.

Оптужени Ристанић Ђорђе терети се за кривично дјело злочини против човјечности, из члана 172. КЗ БиХ.

Наведена оптужница, спада у предмете Категорије 2. који су у фази истраге прослијеђени правосуђу БиХ из Хашког трибунала.

Оптужница подигнута у Тужилаштву БиХ најобимнија је оптужница икада подигнута за ратне злочине почињене на подручју Брчког, укључујући и предмете који су вођени у МКСЈ-у.

У оквиру оптужнице предлаже се позивање више од 230 свједока и стручних вјештака, те читање исказа свједока који су у међувремену умрли, а предложено је више стотина доказних материјала, што ову оптужницу сврстава у најобимније оптужнице за ратне злочине подигнуте у историји Тужилаштва БиХ.

Оптужница ће бити упућена на потврђивање Суду БиХ.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЋЕ ГРУПЕ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА