Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA NAJOPSEŽNIJA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU BRČKOG

19.10.2015. 14:17
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je do sada najopsežniju optužnicu za ratne zločine na području Brčkog, kojom su obuvaćeni zločini i stradanja više stotina osoba tijekom 1992. godine.
  • PODIGNUTA NAJOPSEŽNIJA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU BRČKOG

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Ristanić Đorđa, rođenog 02.08.1957. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u razdoblju od mjeseca travnja do mjeseca prosinca 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na pučanstvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okolice, u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Brčko, sudjelovao u zajedničkom zločinačkom pothvatu i teškim kršenjima odredbi međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti za ratne zločine počinjene nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti,  uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje „Š“, i drugih dijelova grada pretežno nastanjenih Bošnjacima i Hrvatima, koje su početkom mjeseca svibnja 1992. godine, nezakonito uhićene i odvođene u zatočenje u više logora i objekata za zatočenje na području Brčkog, uključujući zgradu SUP-a, podrum Doma zdravlja, logor „Luka“, objekat poduzeća „Laser“, objekat „DTV Partizan“, kao i objekte garnizona JNA  i druge objekte koji su korišteni za nezakonito zatočenje, zlostavljanje i ubojstva zatočenika.

Neke od izravnih egzekucija civila na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika, te su izazvale osudu javnosti diljem svijeta.

Zatočeni civili su ubijani, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i zlostavljani na izrazito ponižavajuće načine, a zločine nad civilima činili su pripadnici vojnih, policijskih i paravojnih skupina, nad kojima je kontrolu imao optuženi.

Više stotina civila ubijeno je ili odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata posmrtni ostaci žrtava bili pronađeni i ekshumirani na različitim lokacijama, a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Optužnicom su obuhvaćeni i progoni pučanstva sa područja Brčkog, kao i masovna pljačkanja imovine bošnjačkog i hrvatskog pučanstva, nakon njihovog odvođenja u zatočeništvo ili progona iz kuća i stanova na području Brčkog.

Također, veliki broj osoba prošao je kroz teške oblike torture, tjelesna i psihička zlostavljanja, a žrtvama koje su zlostavljane nije pružena medicinska pomoć te su navedeni zločini ostavili trajne posljedice na život i zdravlje žrtava i njihovih obitelji.

Optužnicom su obuhvaćena i silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i ponižavanja zatočenih žena i muškaraca.

Optužnicom je obuhvaćeno i uništavanje i razaranje džamija na području Brčkog, od kojih je, nakon uništenja, preostali građevinski materijal sklanjan i prevožen na druge lokacije.

Optuženi Ristanić Đorđe tereti se za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ BiH.

Navedena optužnica spada u predmete Kategorije 2 koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

Optužnica podignuta u Tužiteljstvu BiH najopsežnija je optužnica ikada podignuta za ratne zločine počinjene na području Brčkog, uključujući i predmete koji su vođeni u MKSJ-u.

U okviru optužnice predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka, te čitanje iskaza svjedoka koji su u međuvremenu umrli, a predloženo je više stotina dokaznih materijala, što ovu optužnicu svrstava u najopsežnije optužnice za ratne zločine podignute u povijesti Tužiteljstva BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
29.04.2024. -
29.04.2024. -
26.04.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA