Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРОВЕЛО ОДЛУЧНУ АКЦИЈУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ. ЛИШЕНА СЛОБОДЕ 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

26.02.2015. 11:57
По налогу тужиоца Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е лишили су слободе: - Раму Бркића, оптуженог против којег се води поступак у Суду БиХ, - Сенада Шабића, оптуженог против којег се води поступак у Суду БиХ, и - Азру Милетић, судију Апелационог одјела Суда БиХ.  
  • ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРОВЕЛО ОДЛУЧНУ АКЦИЈУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ. ЛИШЕНА СЛОБОДЕ 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

Наведени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су за кривична дјела:

Азра Милетић - примање дара или других облика користи и кршење закона од стране судије,

Рамо Бркић - давање дара или других облика користи, и

Сенад Шабић - давање дара или других облика користи.

Осумњичени ће током дана бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати у својству осумњичених, те донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.

У овом тренутку, медијима и јавности не можемо дати више информација.

Саопштење за јавност Суда Босне и Херцеговине
(26.02.2015.)

Синоћ, 25.02.2015. године, судија Суда Босне и Херцеговине Азра Милетић лишена је слободе и одведена у просторије СИПА-е због основа сумње да је починила кривично дјело примање дара и других облика користи као и кршење закона од стране судије. У овом тренутку, у интересу истраге, не може се износити више информација.

Ово су сасвим сигурно узнемирујућа сазнања с обзиром да судија Милетић обавља високо одговорну функцију у правосудној институцији на државном нивоу. Иако је ријеч о основама сумње, а не и утврђеној кривици, односно о фази поступка у којој вриједи претпоставка невиности осумњичене, сматрамо да постојећа ситуација сама по себи баца сјену на углед наше институције и може пољуљати вјеру грађана у правосуђе.

Стога Суд БиХ увјерава све грађане да ће сва лица, без обзира на положај који уживају у било којој институцији, одговарати пред законом и да ни на који начин неће бити заштићени од одговорности. Суд БиХ ће се оградити од свих појединаца који би нечасним радњама могли довести у питање интегритет осталих носилаца судијске функције и углед наше институције који годинама градимо.

Још једном напомињемо да у овој фази поступка судија Милетић није оптужена већ осумњичена за чињење кривичног дјела, те се против ње води истрага.

Данашњи случај показатељ је опредијељености државних правосудних институција и њихове спремности да се разрачунају са коруптивним радњама чак и унутар властитих редова, подједнако као и у свим другим сферама друштва. Због тога унапријед поручујемо свима онима који ће ситуацију у којој се Суд нашао настојати искористити као аргумент како би га дискредитовали, да одбијамо такве тврдње и сматрамо да је управо данашњи случај знак институционалне зрелости овог суда, као и спремности за борбу против корупције у правосуђу.

Суд Босне и Херцеговине позива све институције да се, у општој борби против корупције, најприје обрачунају с оном у властитим редовима и да о томе јавно проговоре. Овим путем позивамо и охрабрујемо грађане Босне и Херцеговине да надлежним институцијама пријаве сазнања о сваком облику корупције како би се заједнички борили против пошасти која је захватила цијело друштво.

Saopštenje VSTV

Svi su jednaki pred zakonom
(
26.02.2015.)

Povodom lišavanja slobode sudije Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da istakne svoju snažnu opredijeljenost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije unutar vlastitih redova, ali i u svim drugim društvenim oblastima u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti koje su poduzele pravosudne institucije u konkretnom slučaju predstavljaju značajan doprinos i neosporan dokaz posvećenosti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ozbiljne prijetnje integritetu bosanskohercegovačkog društva.

Činjenica da se ta borba vodi i u vlastitim redovima, dakle unutar pravosudne zajednice, sa visoko rangiranim nosiocem pravosudne funkcije, ukazuje na hrabrost i odlučnost pravosudnih institucija u BiH da se odgovorno suoče sa ovim problemom. Ona je također jasan pokazatelj građanima Bosne i Hercegovine da, kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, nema „privilegovanih“ i da su svi dužnosnici, bez obzira na funkciju koju obavljaju, jednaki pred zakonom, da će odgovarati po zakonu i da neće biti ni na koji način zaštićeni od odgovornosti za svoja djela.

VSTV BiH, kao i cjelokupna pravosudna zajednica, će se ograditi od svakog pojedinca unutar vlastitih redova, koji bi nezakonitim i nečasnim radnjama mogao dovesti u pitanje integritet pravosudnih institucija i ugled nosilaca pravosudnih funkcija.

Iako je u konkretnom slučaju sudije Azre Miletić riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, vjerujemo da samim činom lišavanja slobode nosioca pravosudne funkcije zbog sumnje vezane za koruptivne radnje, pravosudne institucije dokazuju svoju zrelost i posvećenost procesuiranju ovih djela.

predsjednik
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.03.2024. - ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ “БОСНАЛИЈЕК” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА, НОВЧАНА КАЗНА, КАО И ОДУЗИМАЊЕ И ПОВРАТ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА