Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

INTERVJU GLAVNOG TUŽIOCA GORANA SALIHOVIĆA ZA ’’NEZAVISNE NOVINE’’

06.12.2014. 12:12
Goran Salihović: Mnogima smeta ovo što radimo
  • INTERVJU GLAVNOG TUŽIOCA GORANA SALIHOVIĆA ZA ’’NEZAVISNE NOVINE’’

Ne postoje nesporazumi na relaciji Tužilaštvo BiH - Sud BiH jer svi postupaju u skladu sa zakonom, izjavio je Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

‘’Nisu tačne informacije da optužnice koje radi Tužilaštvo BiH, a tiču se ratnih zločina, nisu kvalitetne. Kvalitet optužnica mjeri se potvrđenim optužnicama, a u ovoj godini Tužilaštvo BiH ima 46 potvrđenih optužnica protiv 86 lica. To je najbolji rezultat otkako postoji Tužilaštvo BiH’’, rekao je Salihović u intervjuu za ‘’Nezavisne’’.

NN: Koliko je optužnica potvrđeno u protekle tri godine?

SALIHOVIĆ: U protekle tri godine nijedna optužnica nije vraćena i sve su potvrđene. U 2012. imali smo 24 podignute optužnice za 42 lica, u 2013. godini 26 optužnica za 49 lica, a to sve s istim brojem tužilaca. U 2014. kad smo dobili nove tužioce imamo 46 optužnica i 86 optuženih lica, a moja procjena je da ćemo do kraja godine doći do 60 potvrđenih optužnica, a bit će preko 100 osumnjičenih lica. Mnogima smeta što se radi u Tužilaštvu, posebno kriminalcima i ratnim zločincima, ali i nekima u politici.

NN: Zbog čega ima nesporazuma između Vas i predsjednice Suda BiH?

SALIHOVIĆ: Mislim da nema nikakvih nesporazuma. Predsjednicu poštujem, ona je starija, dama je i poštujem njenu funkciju. Imamo dobre odnose. Možda je moja izjava pogodila neke ljude iz pravosuđa kada sam rekao da nisam zadovoljan odlukom Suda zbog ukidanja dijela presude u slučaju ‘’Turković’’. Nisam zadovoljan odlukama o ukidanju presuda o korupciji, ali u smislu toga da li poštujem odluke Suda i odluke svakog sudije - poštujem. Nema nikakvih sukoba u Sudu.

NN: Posljednjih mjeseci kritikuje Vas javnost zbog velikih akcija hapšenja koje na kraju ishode puštanjem aktera da se brane sa slobode. To su slučajevi poput Čauševića, Lijanovića, Bosnića...

SALIHOVIĆ: To za nas nije minus. Tužilaštvo predlaže mjeru pritvora. To je mjera kojom se obezbjeđuje da lakše dođemo do optužnice. Nije problem što predložimo pritvor, a Sud ne prihvati, ali u svim ovim slučajevima Sud je odredio pritvor, pa ga onda ukinuo, jer su smatrali da nema više razloga za određivanje pritvora i mi tu ne vidimo problem. U nekim slučajevima se žalimo, u nekima ne. Što se tiče Bilala Bosnića, Tužilaštvo se žalilo i vraćen je u pritvor u petak ujutro. Lijanovićima je bio određen pritvor, pa je Sud prihvatio i onda sam ukinuo pritvor. Puštanje iz pritvora ne mora značiti da je neko slobodan, čak dobijamo prostor da još temeljitije radimo.

NN: Kada možemo očekivati podizanje optužnica u slučajevima ‘’Bilal Bosnić i drugi’’, ‘’Lijanovići’’ i ‘’Pandora’’?

SALIHOVIĆ: Predmet ‘’Bosnić i drugi’’ je sad nastao i mislim da imamo sve elemente da ubrzo podignemo optužnicu. Isto tako je i za Lijanoviće i Čauševića. Nisam siguran da će biti do kraja godine, ali će biti veoma brzo. Znam da javnost očekuje spektakl kroz hapšenje i za njih je to gotova stvar. Berluskonija su 25 godina optuživali za korupciju i na kraju je amnestiran. Vrlo je teško. Moramo za to imati podršku kompletne zajednice - od političara, medija, građana, od svih. Diže se buka što radimo, da ne radimo prozivali bi nas što ne radimo. Ali kad počnemo da radimo to je kao da dirate u zmijska gnijezda. Stavite ruku i 100 zmija vas ugrize, ali mi idemo dalje, obučemo rukavice i nastavimo.

NN: U medijima se dosta pisalo o tome da je Kemal Čaušević, svjedok Tužilaštva, svjedok pokajnik. Ima li istine u tome?

SALIHOVIĆ: Čaušević nije svjedok, niti je pokajnik. On je optuženi. To su priče koje nisu tačne. On je u proceduri, mi radimo i optužnica će biti vrlo brzo. Posljedica tog predmeta je vrlo dobra za prihode BiH. Taj podatak svi zaboravljaju. Svi kažu da nema predmeta iz domena korupcije. Ljudi zaboravljaju: jedan od najvećih predmeta je bio ‘’Kekerović’’, iz njega je i nastao ‘’Čaušević’’, a iz toga može nastati nešto drugo. Takođe ste vidjeli da je prihod od indirektnih poreza porastao za 680 miliona KM.

NN: Nema optužnice za paljevinu zgrade Predsjedništva BiH u februaru ove godine. Hoće li je biti i kada?

SALIHOVIĆ: Ne mogu o tome ništa reći, ali mislim da će tu biti optužnice u onom dijelu u kojem smo mi nadležni a to je državni nivo.

NN: Krajem novembra protiv Vas je podnesena krivična prijava u Tužilaštvu FBiH. Da li ste upoznati s time i znate li možda o čemu je riječ i ko i zbog čega Vas je prijavio?

SALIHOVIĆ: Siguran sam da ovo što radimo u Tužilaštvu BiH mnogima smeta. Ta prijava je anonimna i podnesena je nenadležnom organu ako se radi o državnom nivou. Bilo je prijava protiv mene i prije, biće i poslije. To uopšte ne shvatam ozbiljno zato što nema nikakvih elemenata. Transparentno radim, otvoren sam. Mislim da je prijava napisana ne bi li se neko prepao u Tužilaštvu. Međutim, mi smo samo još gori. Nema teorije da nešto može uticati na nas i na naš rad. Protiv mene je bilo koliko hoćete prijava i sve su odbačene, a biće ih još mnogo. Isto tako podsjećam sve da je lažno prijavljivanje krivično djelo.

NN: Hoćete li na to odgovoriti?

SALIHOVIĆ: Na sve ono što je laž i što je kleveta odgovaram putem Suda i dobijam presude. Tu nema dileme, ja ću svakoga tužiti.

NN: Možete li nam reći šta je s istragom koja se vodi protiv Atifa Dudakovića, bivšeg generala Armije RBiH, i kada će ona biti okončana?

SALIHOVIĆ: Taj predmet je kod Dragana Čorlije. Mislim da se na njemu počelo raditi. Činjenica je da se na tom predmetu nije radilo godinama, tek sada se počelo i to je sramota. Pošto je Dragan izabran na drugu funkciju, predmet ću morati dati nekom drugom pa ćemo vidjeti.

Intervju u PDF formatu možete preuzeti OVDJE


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE VEĆE GRUPE MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA