Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)

24.04.2014. 15:37
Амбасадор Knut Vollebaek, комесар Међународне комисије за нестала лица (ICMP), посјетио је Тужилаштво БиХ и састао се са главним тужиоцем Гораном Салиховићем.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)

На састанку је разговарано о процесу тражења и идентификације лица несталих током рата у БиХ.

С обзиром да се у нашој земљи трага за још око 7.000 несталих лица, те да је проналазак и идентификација несталих врло важан процес и доказни материјал у предметима ратних злочина, главни тужилац је истакао да институције у БиХ морају уложити максималне напоре у овом сегменту, те да је потребна помоћ међународне заједнице.

Главни тужилац је упознао амбасадора Vollebaeka са јачањем капацитета Тужилаштва БиХ, нарочито у Посебном одјелу за ратне злочине, те да се у овој години очекују бољи резултати у процесуирању предмета ратних злочина. Такође, истакао је да Тужилаштво улаже максималне напоре приликом ексхумације, проналаска и идентификације несталих лица, те да је Тужилаштву потребна помоћ међународне заједнице у овом процесу.

Амбасадор Vollebaek и директорица ICMP-ја у БиХ Kathryne Bomberger су истакли да је у БиХ до сада пронађено и идентификовано око 23.000 од укупно око 30.000 несталих лица, што је огроман обављени посао у овом сегменту, те да ће се активности тражења и идентификације несталих лица наставити и убудуће.

Представници ICMP-ја у БиХ су истакли да ће се ове активности наставити проводити ради реализације ексхумација нарочито компликованих и великих масовних гробница и што брже идентификације пронађених посмртних остатака.

Истакнуто је да су активности у вези проналаска и идентификације жртава из масовне гробнице Томашица у протеклим мјесецима захтијевале велики ангажман Тужилаштва БиХ и ICMP-ја у БиХ, што је примјер њихове активне сарадње и пожртвованости у овом послу.

На састанку је разговарано и о процесу ревизије посмртних остатака у 11 мртвачница, од којих је ревизија завршена у Мостару и Невесињу, а тренутно се ради у Горажду, након чега ће се приступити ревизији преосталих 8 мртвачница, укључујући Високо и Тузлу, гдје се налази највећи број посмртних остатака.

У овом процесу, који ће се активно обављати у наредном периоду, биће потребна велика помоћ међународне заједнице како би се извршила идентификација пронађених посмртних остатака.

На састанку је истакнуто и то да ће се покушати доћи до нових локација масовних гробница у БиХ уз помоћ сателитских снимака.

Званичници ICMP-ја су исказали подршку Тужилаштву БиХ у напорима за успостављање владавине права те процесуирању предмета ратних злочина, као и активностима везаним за процес ексхумација на терену и идентификацију несталих лица, у којима службеници Тужилаштва БиХ свакодневно учествују на више локација, у свим крајевима Босне и Херцеговине.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЋЕ ГРУПЕ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА