Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U BRČKOM

21.11.2012. 16:01
Centralne teme sastanka odnosile su se na implementaciju Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka, Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o situaciji u vezi bezviznog režima, te analizu ocjene Evropske komisije o radu i saradnji agencija za provođenje zakona u BiH.
  • SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U BRČKOM
  • SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U BRČKOM
  • SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U BRČKOM
  • SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U BRČKOM

Predstavnici Granične policije BiH su na sastanku u Brčkom prezentovali rezultate implementacije Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka, kao i sistema za provjeru ličnih dokumenata koje vrše policijske agencije. Ukazano je na tehničke poteškoće u provođenju Sporazuma o razmjeni podataka, te je dogovoreno otklanjanje tih poteškoća.

Istaknuto je, između ostalih aktivnosti, da je u prvih 9 mjeseci ove godine provjerama otkriveno 437 osoba koje su potraživane od strane agencija za provođenje zakona.

Sekretar Ministarstva sigurnosti BiH upoznao je učesnike sa situacijom u vezi primjene bezviznog režima za građane BiH. Zaključeno je da će policijske i agencije za provođenje zakona u BiH, zajedno sa Ministarstvom sigurnosti BiH, poduzeti intenzivne aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obaveza, koje će se odnositi i na otkrivanje i sprečavanje odlaska lažnih azilanata iz BiH u zemlje EU, te da će se u saradnji sa zvaničnim Briselom, kao i policijskim i nadležnim agencijama u zemljama EU, provoditi intenzivne aktivnosti radi povratka tih osoba u BiH, a sve sa ciljem da se ne bi ugrozio bezvizni režim za građane BiH.

Na sastanku je razgovarano i o analizi izvještaja Evropske komisije, u dijelu koji se odnosi na rad i saradnju agencija za provođenje zakona u BiH. Zaključeno je da je, u procesu predstojećih evropskih integracija naše zemlje, potrebno informisati Evropsku komisiju o provedenim združenim policijskim akcijama, kao i zajedničkim aktivnostima agencije za provođenje zakona u BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te poduzetim aktivnostima na poboljšanju saradnje između agencija za provođenje zakona u pogledu razmjene podataka i zajedničkih aktivnosti u borbi protiv svih oblika kriminala.

Predstavnici Tužilaštva BiH informisali su učesnike sastanka o analizi združenih policijskih akcija koje su proteklih mjeseci provedene u borbi protiv organiziranog kriminala te ostvarenim rezultatima, kao i ostvarenoj dosadašnjoj i budućoj saradnji u okviru ovih akcija, sa ciljem rasvjetljavanja što većeg broja neriješenih teških krivičnih djela počinjenih u proteklim godinama.

Na sastanku u Brčkom razgovarano je i o funkcionisanju sistema za zakonito presretanje telekomunikacija, kao i radu Upravnog odbora. Predstavnici Policije Brčko distrikta BiH pripremili su uvodno izlaganje u vezi sa ovim pitanjima, a na sastanku je razgovarano o potrebnim aktivnostima za poboljšanje kapaciteta za rad sistema za zakonito presretanje telekomunikacija.

Na redovnim sastancima koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužioca učestvuju:

- v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH,

- direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH,

- direktor Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA,

- direktor Granične policije BiH,

- direktor Službe za poslove sa strancima BiH,

- sekretar Ministarstva sigurnosti BiH,

- direktor Federalne uprave policije MUP-a FBiH,

- direktor Policije MUP-a RS,

- šef Policije Brčko distrikta BiH,

- predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u FBiH,

- predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i predstavnici projekta ICITAP.

Sastancima koordinacije direktora policije i glavnog tužioca u radu se, po potrebi, priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH.

Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, preuzimaju direktori i vodeći zvaničnici institucija uključenih u koordinaciju.

Domaćin sastanka u Brčkom bila je Policija Brčko distrikta BiH.

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.03.2024. - OPTUŽENI U PREDMETU “BOSNALIJEK” SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; PREDLOŽENA KAZNA ZATVORA, NOVČANA KAZNA, KAO I ODUZIMANJE I POVRAT NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD OKO POLA MILIONA KM
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA