Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

30.01.2024. 15:03
INFORMACIJA ZA JAVNOST  
  • INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Razdoblje 01.01.2023 – 31.12.2023. godine

 

 

KTRZ - Konkretno kazneno djelo i počinitelj – ratni zločin

Podignuto optužnica: 17 optužnica protiv 70 osoba

Obustava istraga: 13 predmeta protiv 112 osoba

Neprovođenje istrage: 13 predmeta protiv 390 osoba

Ustupljeno na kazneno postupanje drugom tužiteljstvu: 7 predmeta, 15 osoba

Ukupno riješeno KTRZ predmeta na koncu izvještajnog razdoblja: 60 predmeta, 763 osoba

Neriješeno KTRZ predmeta na koncu izvještajnog razdoblja: 247 predmeta, 2658 osoba.

 

KTARZ - Neodredivo kazneno djelo ili počinitelj – ratni zločin, ukupno riješeno: 361 predmet

Neprovođenje istrage: 177 predmeta

Riješeno na drugi način: 152 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 5 predmeta

Preneseno na drugo tužiteljstvo: 27 predmeta

Neriješeno na koncu izvještajnog razdoblja: 1038 predmeta

 

KTNRZ - Konkretno kazneno djelo s nepoznatim počiniteljem – ratni zločin, ukupno riješeno: 93 predmeta

Neprovođenje istrage: 10 predmeta

Obustava istrage: 3 predmeta

Riješeno na drugi način: 20 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 2 predmeta

Preneseno na drugo tužiteljstvo: 58 predmeta  

Neriješeno na koncu izvještajnog razdoblja: 244 predmeta

 

Predmeti riješeni putem regionalne suradnje u izvještajnom razdoblju:

Ukupno 6 predmeta ustupljeno drugom pravosuđu, od toga 1 KTRZ predmet nadležnim tijelima u Republici Srbiji u fazi istrage, a 5 predmeta nadležnim tijelima Republike Hrvatske i to dva KTRZ predmeta u fazi optuženja, dva KTRZ predmeta u fazi istrage i jedan KTRZ predmet u fazi prijave.


I dalje nedostupno 338 osoba u 113 KTRZ predmeta, od toga 40 osoba su osobe oznake “A”.

 

Ukupno neriješenih osoba “A” u TBiH: 129 osoba u 51 KTRZ predmetu. Tužiteljstvo BiH je ukupno završilo na različite načine 682 osobe oznake “A”, a od tog broja ustupljeno na postupanje drugim tužiteljstvima je 337 osoba.

 

Ostvarenje strateškog cilja VII Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (dalje: Revidirana državna strategija), koje se odnosi na regionalnu suradnju u izvještajnom razodoblju ogleda se prije svega u sastancima postupajućih tužitelja iz Tužiteljstva BiH sa tužiteljima iz regije, sve u cilju postupanja u određenim predmetima ratnih zločina. U rujnu 2023. godine je upriličena Regionalna konferencija tužitelja o suradnji i procesuiranju ratnih zločina na kojoj je doneseno niz zaključaka u cilju poboljšanja postupanja u predmetima sa nedostupnim osobama, traženju nestalih, pitanja u svezi zaštićenih svjedoka, transparentnosti pravosuđa i sl. Tijekom 2023. godine o bitnim pitanjima regionalne suradnje kontinuirano je obavještavano Tužiteljstvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (dalje: Tužiteljstvo MRMKS-a). Tužiteljstvo BiH informira Tužiteljstvo MRMKS-a o upućenim zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć i zamolnicama upućenim putem zaključenih protokola u zemlje regije, a po kojim zamolnicama još nije postupljeno. Tužiteljstvo BiH dva puta godišnje dostavlja Tužiteljstvu MRMKS-a podatke o radu i niz drugih informacija u cilju sastavljanja polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a. Tužiteljstvo MRMKS-a je asistiralo u postupanju u prioritetnim predmetima Odjela I Tužiteljstva BiH koji su obvezujućom uputom glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH određeni kao prioritetni za rad u 2023. godini, sve u cilju postupanja u složenim predmetima shodno odredbama Revidirane državne strategije. Tužiteljstvo MRMKS-a značajno podržava aktivnosti na radu u predmetima ratnih zločina gdje su osobe nedostupne tijelima gonjenja u BiH, a koje osobe se nalaze u zemljama regije. Naime, predstavnici MRMKS-a su ponudili da zajedničkim radom dva ureda MRMKS-a i Tužiteljstva BiH doprinesu boljim rezultatima rada na prioritetnim KTRZ predmetima za 2023. godinu. U srpnju i rujnu 2023. godine održano je niz sastanaka svih postupajućih tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i više predstavnika Tužiteljstva MRMKS-a radi uspostavljanja rada na prioritetnim predmetima ratnih zločina određenih za 2023. godinu.

 

Značajnu potporu u radu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH dao je i angažman međunarodnog pravnog savjetnika u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH je podržao odluku tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove, g. Sergea Brammertza, koji je kao savjetnika u Tužiteljstvo BiH predložio g. Douglasa Stringera. Od veljače 2023. godine u Tužiteljstvu BiH je povremeno boravio međunarodni stručnjak, bivši viši zastupnik Tribunala i bivši tužitelj Tribunala Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (u daljnjem tekstu: MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (u daljnjem tekstu: MRMKS), g. Douglas Stringer. Međunarodni stručnjak je angažiran na pružanju potpore Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH, te sagledavanju stanja i poboljšanja ustroja rada u Odjelu I, a sve imajući u vidu rokove predviđene za okončanje rada na predmetima ratnih zločina određene Revidiranom državnom strategijom. Također, g. Stringer je izravno pomagao Tužiteljstvu BiH u identifikaciji i pristupu dokazima Tužiteljstva MRMKS-a kako bi se dodatno ubrzao rad na istragama i kaznenom gonjenju ratnih zločina.

 

Konferencija glavnih tužitelja Bosne i Hercegovine upriličena je u srpnju 2023. godine kada je razgovarano o sustavnim aspektima procesuiranja ratnih zločina i ostvarenju strateških ciljeva Revidirane državne strategije i pripadajućih aneksa. Pored Regionalne konferencije održane u rujnu 2023. godine gdje su sudjelovali svi predstavnici tužiteljstava regije, u Hagu u prosincu 2023. godine upriličen je sastanak predstavnika Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, predstavnika Tužiteljstva MRMKS-a i Tužiteljstva BiH na kojem je bilo riječi o pitanjima u svezi izmjena zaštitnih mjera svjedoka i asistenciji Tužiteljstva MRMKS-a u tu svrhu, kako bi sud MRMKS-a prihvatio navedeni zahtjev. Nadalje, razgovaralo se i o predmetima u kojima su evidentirane nedostupne osobe, a koje osobe se nalaze u zemljama regije, te korištenje EDS baze i JDB baze podataka prigodom postupanja u predmetima ratnih zločina.

 

Aktivnosti poduzete u prioritetnim predmetima određenim za 2023. godinu značajno su doprinijele realizaciji Strateškog cilja I i IV Revidirane državne strategije, pogotovo u smislu ostvarenja cilja da se u složenim prioritetnim predmetima iscrpe sve procesno-pravne mogućnosti usmjerene ka cjelovitom rješavanju kaznenog događaja i podizanju  optužnice.

U cilju postupanja po strateškoj mjeri zaštite i podrške žrtvama i svjedocima Revidirane državne strategije u izvještajnom razdoblju predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije su održali sastanke radi postupanja u predmetu gdje je bila potrebna podrška svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog sudjelovanja u kaznenom postupku u predmetu ratnih zločina.

 

Tužiteljstvo BiH je stavilo na raspolaganje i omogućilo svim tužiteljima u Bosni i Hercegovini uvid i pristup podatcima sveobuhvatne Centralizirane baze podataka ratnih zločina, te blagovremeno postupa po svim upućenim zahtjevima, čime je realiziran Strateški cilj II Revidirane državne strategije.

 

U cilju realizacije Strateškog cilja III u Posebnom odjelu za ratne zločine u veljači 2023. godine izvršen je pregled složenosti svih KTRZ predmeta s ciljem prioritetnog procesuiranja složenijih predmeta ratnih zločina od strane Tužiteljstva BiH, a sve sukladno odredbama Revidirane državne strategije. Tijekom 2023. godine kontinuirano se na polugodišnjoj razini vršilo ažuriranje svih KTRZ predmeta, a sa prosincem 2023. godine prikupili su se svi neophodni podatci za KTARZ i KTNRZ predmete radi lakšeg praćenja rada na navedenim predmetima. O svim otvorenim KTRZ, KTARZ i KTNRZ predmetima i detaljima postupanja tijekom 2023. godine, Tužiteljstvo BiH je početkom siječnja 2024. godine obavijestilo Stalno povjerenstvo za učinkovitost i kvalitet tužiteljstava Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (dalje: Stalno povjerenstvo VSTV-a BiH) kroz dostavljanje ranije određenih tabelarnih prikaza traženih podataka.

 

Glavni tužitelj i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH redovito su vršili nadzor nad provedbom odredaba Revidirane državne strategije te po potrebi izvještavali o radu na predmetima ratnih zločina Nadzorno tijelo za praćenje provedbe Revidirane državne strategije i Stalno povjerenstvo VSTV-a BiH.

 

Tužiteljstvo BiH je, sukladno preuzetim obvezama iz Revidirane državne stratregije i Aneksa B, izvršilo neophodne provjere i sačinilo zbirnu ažuriranu informaciju o predmetima u kojima su evidentirane osobe sa dodijeljenom oznakom “A” od tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju („standardnu oznaku ‘A’ – dovoljno dokaza“). Sukladno zaključcima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (dalje: VSTV BiH), informacije o predmetima u kojima su evidentirane osobe sa oznakom “A”, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine redovito dostavlja Stalnom povjerenstvu VSTV-a BiH.

U nastavku je tabelarni prikaz statusa osoba oznake “A” u entitetskim tužiteljstvima i Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH te Tužiteljstvu BiH, zaključno sa mjesecom prosincem 2023. godine.

 

Pregled i tabelu možete pogledati na ovom LINKU.

 

 

 

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

05. 2024.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
29.04.2024. -
29.04.2024. -
26.04.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA