Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МРМКС-а SERGE BRAMMERTZ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ

19.06.2019. 18:52
Главни тужилац УН-овог Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС) Serge Brammertz и главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине Гордана Тадић, састали су се данас у Сарајеву у вези припреме за надолазећи извјештај тужиоца Brammertza за Савјет безбједности УН-а, те како би разговарали  о питањима од заједничког интереса.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МРМКС-а SERGE BRAMMERTZ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МРМКС-а SERGE BRAMMERTZ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МРМКС-а SERGE BRAMMERTZ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МРМКС-а SERGE BRAMMERTZ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ

Главна тужитељка Тадић поновно је исказала жељу за континуираном и појачаном сарадњом и подршком из тужилаштва Механизма, а главни тужилац Brammertz је потврдио спремност своје Канцеларије да пружи тражену подршку Тужилаштву БиХ, како би истом омогућио остварење правде за жртве ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Главни тужиоци су разговарали о потреби за хитним побољшањем сарадње у истрагама и процесуирању ратних злочина, те о корацима предузетим у погледу наставка договора постигнутих на недавно одржаној регионалној конференцији тужилаца за ратне злочине у Београду. Закључено је да велики изазов представљају бјегунци којима је оптужнице потврдио Суд БиХ, а који живе слободно у сусједним државама. Тужилаштво БиХ ће интензивирати своје напоре у погледу преноса оптужница у државе у којима се оптуженици могу процесуирати, а тужилаштво Механизма ће обезбиједити потребну помоћ и олакшати процес преноса предмета те праћење напретка у предметима.

Главни тужиоци су такође разговарали о напретку који је постигло Тужилаштво БиХ. Препознати су позитивни резултати које је недавно остварило Тужилаштво БиХ, посебно у подизању сложених оптужница које укључују тешка кривична дјела и оптуженике високог нивоа. Даље је договорено да се настави са побољшањем рада Тужилаштва БиХ. Главна тужитељка Тадић затражила је помоћ тужилаштва Механизма у сегменту рјешавања препознатих проблема, даљем јачању капацитета и наставку подршке у унапређењу рада. Тужилаштво Механизма ће наставити помагати Тужилаштво БиХ у рјешавању преосталих предмета Правила пута.

Главни тужилац Brammertz нагласио је озбиљну забринутост у погледу алармантног повећања негирања почињених ратних злочина и глорификације ратних злочинаца у Босни и Херцеговини и широм регије, о чему ће још једном извијестити Савјет безбједности УН-а. Главни тужиоци су се сложили да све жртве заслужују поштовање, те да их треба заштитити од увреда и негирања њихових патњи.

Главни тужиоци су се такође сложили да се чињенице утврђене у пресудама МКСЈ-а, Механизма и Суда БиХ морају поштовати и прихватати као основни принципи владавине права.

На крају, главни тужиоци су разговарали о заједничкој сарадњи у потрази за несталим лицима, заједно са другим кључним партнерима као што су Државна агенција за истраге и заштиту-SIPA, Институт за нестала лица и Међународни комитет Црвеног крста, која је недавно довела до открића масовне гробнице.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЋЕ ГРУПЕ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА