Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽITELJSTVU BiH

19.06.2019. 18:52
Glavni tužitelj UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, sastali su se danas u Sarajevu u svezi pripreme za nadolazeće izvješće tužitelja Brammertza za Vijeće sigurnosti UN-a, te kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.
  • GLAVNI TUŽITELJ MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽITELJSTVU BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽITELJSTVU BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽITELJSTVU BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽITELJSTVU BiH

Glavna tužiteljica Tadić ponovno je iskazala želju za kontinuiranom i pojačanom suradnjom i potporom iz tužiteljstva Mehanizma, a glavni tužitelj Brammertz je potvrdio spremnost svog Ureda da pruži traženu potporu Tužiteljstvu BiH, kako bi istom omogućio ostvarenje pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Glavni tužitelji su razgovarali o potrebi za žurnim poboljšanjem suradnje u istragama i procesuiranju ratnih zločina, te o koracima poduzetim u pogledu nastavka dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine u Beogradu. Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama. Tužiteljstvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo Mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta te praćenje napretka u predmetima.

Glavni tužitelji su također razgovarali o napretku koji je postiglo Tužiteljstvo BiH. Prepoznati su pozitivni rezultati koje je nedavno ostvarilo Tužiteljstvo BiH, posebno u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška kaznena djela i optuženike visoke razine. Dalje je dogovoreno da se nastavi sa poboljšanjem rada Tužiteljstva BiH. Glavna tužiteljica Tadić zatražila je pomoć tužiteljstva Mehanizma u segmentu rješavanja prepoznatih problema, daljnjem jačanju kapaciteta i nastavku potpore u unaprjeđenju rada. Tužiteljstvo Mehanizma će nastaviti pomagati Tužiteljstvo BiH u rješavanju preostalih predmeta Pravila puta. Glavni tužitelj Brammertz naglasio je ozbiljnu zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i diljem regije, o čemu će još jednom izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a. Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji.

Glavni tužitelji su se također složili da se činjenice utvrđene u presudama MKSJ-a, Mehanizma i Suda BiH moraju poštivati i prihvatati kao temeljni principi vladavine prava.

U konačnici, glavni tužitelji su razgovarali o zajedničkoj suradnji u potrazi za nestalim osobama, zajedno sa drugim ključnim partnerima kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, Institut za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog križa, koja je nedavno dovela do otkrića masovne grobnice.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIHFoto galerija

10. 2019.
P U S Č P S N
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
22.10.2019. -
18.10.2019. - TROJICA OPTUŽENIH ZA MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA U CIJELOSTI SPORAZUMNO PRIZNALA KRIVNJU
17.10.2019. - GLAVNA TUŽITELJICA TUŽITELJSTVA BiH NA PRVOM RADNOM FORUMU GLAVNIH TUŽITELJA BALKANSKIH DRŽAVA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA