Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU HAMIDOVIĆ I DR. U OKVIRU OPERACIJE KODNOG NAZIVA „CD“. OSTVARENA ZAJEDNIČKA SARADNJA I ISTRAŽNI TIMOVI SA REPUBLIKOM FRANCUSKOM

10.05.2018. 15:15
Optužnica se odnosi na 8 optuženih osoba koje se terete za organizirani kriminal i krivična djela koja su počinjena na teritoriji BiH i Francuske, uključujući međunarodnu trgovinu ljudima i iskorištavanje žena, djece i maloljetnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj, kojima je stečena nezakonita imovinska korist od oko 5,8 miliona KM, kao i koruptivna krivična djela počinjena u izvršenju ovih nezakonitih aktivnosti.
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU HAMIDOVIĆ I DR. U OKVIRU OPERACIJE KODNOG NAZIVA „CD“. OSTVARENA ZAJEDNIČKA SARADNJA I ISTRAŽNI TIMOVI SA REPUBLIKOM FRANCUSKOM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   Elvisa Salčinovića, rođenog 1976. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan,

2.   Denisa Hamidovića, rođenog 1994. godine u Rimu, državljanin BiH,

3.   Tonija Hamidovića, rođenog 1991. godine u Sanskom Mostu, ranije osuđivan,

4.   Vehbije Salčinovića, rođenog 1966. godine u Lukavcu, državljanin BiH, ranije osuđivan,

5.   Luke Hrustića, rođenog 1992. godine u Rimu, državljanin BiH,

6.   Kenana Frndića, rođenog 1980. godine u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan,

7.   Nedeljka Dakića, rođenog 1969. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan,

8.   Božidara Trišića, rođenog 1957. godine u Vlasenici, uposlenik općine Vlasenica, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 2012. do 2015. godine, kao organizirana kriminalna grupa učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali da vrše krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobijali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Tokom istrage je utvrđeno da su optuženi, putem davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zloupotrebama položaja ili ovlasti, nezakonito ishodili lične i putne dokumente osobama koje su transportovali u Francusku radi činjenja krivičnih djela te je istragom obuhvaćen i V. H., službenik Ambasade BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na osnovu sporazumnog priznanja krivice, kao i optuženi Trišić, koji se tereti da je zloupotrebom položaja, kao uposlenik općine u Vlasenici, izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta osobama koje su transportovane u Francusku.

Istragom je utvrđeno da nezakonita imovinska korist koja je stečena u ovom predmetu doseže iznos od oko 5,8 miliona KM.

U ovoj operaciji je tokom istrage ostvarena značajna saradnja i zajednički timovi sa partnerskim institucijama u Francuskoj, jer je počinjenje navedenih krivičnih djela ozbiljno narušavalo sigurnost građana u Francuskoj.

Također, tokom istrage su službenici Tužilaštva BiH i SIPA-e boravili u Parizu u Francuskoj te će kolege iz policijskih struktura Francuske biti pozvane i kao svjedoci u ovom predmetu.

Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala, međunarodne trgovine ljudima, davanja dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenja isprava, pranja novca, davanje mita te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

IZGRADNJA NOVE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

02. 2019.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
22.02.2019. - GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH SASTALA SE SA ŠEFOM MISIJE OSCE-a U BiH
22.02.2019. - TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE DOBIJA DIGITALNU ARHIVU DOKAZA U PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA
21.02.2019. - GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ NA SASTANKU RADNE GRUPE O KRIVIČNOM PROCESUIRANJU POVRATNIKA SA STRANIH RATIŠTA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA