Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ У НЕОВЛАШТЕНОМ МЕЂУНАРОДНОМ ПРОМЕТУ ОРУЖЈА ИЗ БиХ НА ПОДРУЧЈЕ РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ

05.12.2017. 15:25
Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:
  • ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ У НЕОВЛАШТЕНОМ МЕЂУНАРОДНОМ ПРОМЕТУ ОРУЖЈА ИЗ БиХ НА ПОДРУЧЈЕ РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ

- ЕСАДА КАХВЕЏИЋА, рођеног 1965. године у Оџаку, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- СТЕВАНА ЖАРКИЋА, рођеног 1964. године у Доњем Жабару, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- АЛМИРА КАХВЕЏИЋА, рођеног 1995. године у Дизелдорфу, Њемачка, раније осуђиваног, држављанина БиХ,и

- ПЕТРА МИРКИЋА, рођеног 1973. године у Донауверту, Њемачка, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у временском периоду од мјесеца септембра до новембра 2016. године, оптужени Есад Кахвеџић као организатор и руководилац групе, а остали као припадници организоване групе, у намјери и вођени заједничким интересом у циљу стицања противправне имовинске користи вршили неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе са територије БиХ на територију Р Аустрије, како би било кориштено за извршење кривичних дјела, на начин да су без прибављеног одобрења набављали, држали и продавали већу количину ватреног оружја и муниције, што је грађанима законом изричито забрањено.

Оптужени се терете да су у више наврата, првооптужени по претходно оствареном договору са лицем са подручја Р Аустрије организовао и посредовао у међународном промету, а остали ради кријумчарења, превоза и посредовања у међународном промету оружјем вршили неовлаштену набавку и откуп веће количине оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, међу којима и аутоматске пушке, заосталих из рата у БиХ, за унапријед договорену новчану накнаду продавали поменутом лицу, које је оружје преузимало на подручју БиХ како би илегалним каналима било кријумчарено на подручје Р Аустрије.

Према наводима оптужнице, приликом претреса кућа, станова и других просторија оптужених,  пронађена је и одузета велика количина оружја и минско-експлозивних средстава, муниције, војне опреме и наоружања,  између осталог: пушке и пиштољи реномираних произвођача са пратећом опремом, муниција разних калибара, ручне бомбе, ручни бацачи тзв. „зоље“, мине, експлозив, иницијалне и детонаторске каписле,  као и панцир и алат за прекуцавање серијских бројева и бројева шасија.

Такође, у оптужници се наводи да је оптужени Кахвеџић незаконито држао дуванске производе, односно да је од трећих лица набавио 448 кг резаног дувана и дувана у листу, како би дуван као готови производ продавао на црном тржишту, а који дуван је приликом претреса куће пронађен и одузет.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштени  промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. све у вези са чланом 54. КЗ-а БиХ, а оптужени Стеван Жаркић и Петар Миркић и кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја из члана 399. КЗ-а РС, те оптужени Есад Кахвеџић и кривична дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја из члана 371. КЗ-а Ф БиХ и недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Током провођења истраге остварена је значајна и координисана сарадња Тужилаштва БиХ са партнерским и правосудним институцијама Републике Аустрије.

Тужилаштво БиХ, са партнерским агенцијама више земаља, интензивно ради на откривању, спречавању и кривичном процесуирању лица која се баве кријумчарењем оружја, заосталог из рата у БиХ, према земљама ЕУ.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

ИЗГРАДЊА НОВЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БИХ

 

Фото галерија

12. 2018.
П У С Ч П С Н
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
14.12.2018. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО КРИЈУМЧАРЕЊА
14.12.2018. - ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ КОЈИ СУ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ПРИ ПОКУШАЈУ ДА ПРЕНЕСУ ОПОЈНЕ ДРОГЕ ИЗ БиХ У Р ХРВАТСКУ
13.12.2018. - ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ТРОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 707 200
Факс: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33 707 463

РАД СА СТРАНКАМА