Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA UČESTVOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE REPUBLIKE AUSTRIJE

05.12.2017. 15:25
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA UČESTVOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE REPUBLIKE AUSTRIJE

- ESADA KAHVEDŽIĆA, rođenog 1965. godine u Odžaku, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- STEVANA ŽARKIĆA, rođenog 1964. godine u Donjem Žabaru, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- ALMIRA KAHVEDŽIĆA, rođenog 1995. godine u Duesseldorfu, Njemačka, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

- PETRA MIRKIĆA, rođenog 1973. godine u Donauwoerthu, Njemačka, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od mjeseca septembra do novembra 2016. godine, optuženi Esad Kahvedžić kao organizator i rukovodilac grupe, a ostali kao pripadnici organizovane grupe, u namjeri i vođeni zajedničkim interesom u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi vršili neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe sa teritorije BiH na teritoriju R Austrije, kako bi bilo korišteno za izvršenje krivičnih djela, na način da su bez pribavljenog odobrenja nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja i municije, što je građanima zakonom izričito zabranjeno.

Optuženi se terete da su u više navrata, prvooptuženi po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom sa područja R Austrije organizovao i posredovao u međunarodnom prometu, a ostali radi krijumčarenja, prevoza i posredovanja u međunarodnom prometu oružjem vršili neovlaštenu nabavku i otkup veće količine oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima i automatske puške, zaostalih iz rata u BiH, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu prodavali pomenutoj osobi, koja je oružje preuzimala na području BiH kako bi ilegalnim kanalima bilo krijumčareno na područje R Austrije.

Prema navodima optužnice, prilikom pretresa kuća, stanova i drugih prostorija optuženih,  pronađena je i oduzeta velika količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, municije, vojne opreme i naoružanja,  između ostalog: puške i pištolji renomiranih proizvođača sa pratećom opremom, municija raznih kalibara, ručne bombe, ručni bacači tzv. „zolje“, mine, eksploziv, inicijalne i detonatorske kapisle, kao i pancir i alat za prekucavanje serijskih brojeva i brojeva šasija.

Također, u optužnici se navodi da je optuženi Kahvedžić nezakonito držao duhanske proizvode, odnosno da je od trećih lica nabavio 448 kg rezanog duhana i duhana u listu, kako bi duhan kao gotovi proizvod prodavao na crnom tržištu, a koji duhan je prilikom pretresa kuće pronađen i oduzet.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni  promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. sve u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a optuženi Stevan Žarkić i Petar Mirkić i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 399. KZ-a RS, te optuženi Esad Kahvedžić i krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 371. KZ-a F BiH i nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tokom provođenja istrage ostvarena je značajna i koordinirana saradnja Tužilaštva BiH sa partnerskim i pravosudnim institucijama Republike Austrije.

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim agencijama više zemalja, intenzivno radi na otkrivanju, sprečavanju i krivičnom procesuiranju osoba koje se bave krijumčarenjem oružja, zaostalog iz rata u BiH, prema zemljama EU.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

IZGRADNJA NOVE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

10. 2018.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
15.10.2018. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RUŠENJE I UNIŠTAVANJE ALADŽA DŽAMIJE U FOČI 1992. GODINE
12.10.2018. - ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZOVANE ILEGALNE IMIGRACIJE
12.10.2018. - V.D. GLAVNOG TUŽIOCA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA MISIJE OSCE-a U BiH I PREDSTAVNICIMA AMBASADE VELIKE BRITANIJE

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA