Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ОДРЖАН У БРЧКОМ

23.10.2015. 15:15
Представници локалне заједнице из прве руке су добили информације о раду и резултатима рада Тужилаштва БиХ те су упознати на који начин могу комуницирати са правосудним институцијама.
  • ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ОДРЖАН У БРЧКОМ
  • ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ОДРЖАН У БРЧКОМ
  • ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ОДРЖАН У БРЧКОМ
  • ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ОДРЖАН У БРЧКОМ

У раду округлог стола учествовали су представници удружења жртава ратних злочина, локалних институција власти, као и невладиних организација и медија из Брчког и околине.

Представник Тужилаштва БиХ, руководилац Одјела за односе с јавношћу, Борис Грубешић, говорио је о историји и настанку тужилаштва, унуташњој организацији институције, као и статистичким подацима и резултатима које је остварило Тужилаштво БиХ.

Представници локалних заједница информисани су да је Тужилаштво БиХ у историји подигло оптужнице против 511 оптужених из свих крајева БиХ, те да су до сада у око 82% предмета изречене осуђујуће пресуде у првостепеним и жалбеним поступцима.

На округлом столу учествовало је око 30 учесника, представника удружења жртава ратних злочина, локалних институција власти, сарадника невладиног сектора, а скупу су присуствовали и представници медија и средстава информисања.

Учесницима скупа презентовани су и резултати тужилаштва остварени у протекле двије године, уз напомену да су током 2013. и 2014. године, и у 2015. години, подигнуте оптужнице против 237 лица која се терете за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права, што значи да је близу 50% оптужених за ратне злочине оптужено у протекле око двије и по године.

У локалним заједницама, које су врло заинтересоване за успоставу владавине права, ове активности реализују се како би се грађанима у свим крајевима БиХ представиле информације које су битне ради бољег разумијевања рада правосудних институција и агенција за провођење закона, као и начина комуницирања са овим институцијама.

Грађанима је појашњено да су они партнери агенција за провођење закона у процесу успоставе владавине права, те на који начин могу имати активну улогу у овом процесу, као грађани у улози свједока, оштећених или лица које пријављују кривична дјела.

Учесницима овог скупа презентована је сложеност рада на предметима ратних злочина, као и предметима организованог криминала, те потреба сарадње локалне заједнице са правосудним институцијама.

Такође, представницима локалне заједнице пружене су информације о активностима тужилаштва у процесу подршке жртвама и свједоцима.

Истовремено, овај скуп био је прилика да представници локалне заједнице поставе питања или изнесу своја запажања у вези с радом правосудних институција на нивоу БиХ.

Представници Тужилаштва БиХ радо се одазивају позивима да се сусретну са представницима локалних заједница у свим крајевима БиХ, како би их могли упознати са актуелним активностима које се проводе на јачању владавине права у Босни и Херцеговини, ради стварања што безбједнијег окружења за живот свих грађана БиХ.

Активности у локалним заједницама проводе се у оквиру пројекта који имплементира Хелсиншки одбор за људска права у Републици Српској уз подршку Амбасаде  Сједињених Америчких Држава у БиХ.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХФото галерија

06. 2022.
П У С Ч П С Н
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
 
28.06.2022. -
27.06.2022. -
23.06.2022. - В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ, МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, САСТАО СЕ СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И СПЕЦИЈАЛНИМ ПРЕДСТАВНИКОМ ЕУ У БиХ, Њ.Е. JOHANNOM SATTLEROM

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33 707 463

РАД СА СТРАНКАМА