Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

29.09.2015. 15:20
На скупу су учествовали студенти Правног факултета у Тузли који су од представника правосудних институција БиХ добили информације о раду и резултатима рада Тужилаштва БиХ и Суда БиХ те су упознати на који начин могу комуницирати са правосудним институцијама.
  • У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА
  • У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА
  • У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА
  • У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА
  • У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Представник Тужилаштва БиХ, руководилац Одсјека за односе с јавношћу, Борис Грубешић, говорио је о историји и настанку тужилаштва, унутрашњој организацији институције, као и статистичким подацима и резултатима које је остварило Тужилаштво БиХ.

На округлом столу на Правном факултету учествовало је око 200 студената а присуствовали су и представници медија и средстава информисања.

Округли сто отворио је декан Правног факултета у Тузли, др Изудин Хасановић, а студенти су овом приликом, директно и из прве руке, могли добити информације о правосудним институцијама, те поставити питања о свему што их занима из дјелокруга рада Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

Учесницима скупа презентовани су и резултати тужилаштва остварени у протекле двије године, уз напомену да су током 2013. и 2014. године подигнуте оптужнице против чак 22% од укупног броја лица оптужених у 12 година постојања Тужилаштва БиХ.

Студенти су упознати да је Тужилаштво БиХ у својој историји подигло оптужнице против више од 500 лица која се терете за ратне злочине и кршења међународног хуманитарног права, те да је велики проценат, више од 80%, подигнутих оптужница до сада резултирао осуђујућим пресудама.

Такође, представницима локалне заједнице пружене су информације о активностима тужилаштава у процесу елсхумације и тражења несталих лица у свим крајевима БиХ, као и активностима сарадње и пружања подршке жртвама и свједоцима.

Учесницима овог скупа презентована је сложеност рада на предметима ратних злочина, као и предметима организованог криминала, у којима се често позове више од 50 или 100 свједока, уложе на стотине доказних материјала, те постојање потребе сарадње локалне заједнице са правосудним институцијама.

У локалним заједницама, које су врло заинтересоване за успоставу владавине права, ове активности реализују се како би грађанима у свим крајевима БиХ, као и студентској и академској популацији, представиле информације које су битне ради бољег разумијевања рада правосудних институција и агенција за провођење закона, као и начина комуницирања са овим институцијама.

Истовремено, овај скуп био је прилика да представници студентске популације поставе питања или изнесу своја запажања у вези с радом правосудних институција на нивоу БиХ.

Представници Тужилаштва БиХ радо се одазивају позивима да се сусретну са представницима локалних заједница у свим крајевима БиХ, како би их могли упознати са актуелним активностима које се проводе на јачању владавине права у Босни и Херцеговини, ради стварања што безбједнијег окружења за живот свих грађана БиХ.

Активности у локалним заједницама проводе се у оквиру пројекта који имплементира Хелсиншки одбор за људска права у Републици Српској уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)
25.03.2024. -  ОПТУЖЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ОСУЂЕН НА КАЗНУ ОД 3 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА