Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

УДАРНА ГРУПА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА-БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ

25.08.2015. 15:58
Један од закључака је да ће Ударна група тражити одржавање ванредне сједнице Савјета министара БиХ у вези са ситуацијом прилива емиграната у сусједне земље, те предузимање активности за заштиту безбједносне ситуације у БиХ.
  • УДАРНА ГРУПА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА-БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ
  • УДАРНА ГРУПА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА-БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ
  • УДАРНА ГРУПА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА-БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ
  • УДАРНА ГРУПА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА-БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ
  • УДАРНА ГРУПА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА-БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ
  • УДАРНА ГРУПА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА-БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ

Састанак Ударне групе за борбу против тероризма одржан је у Тужилаштву БиХ,  а састанком је предсједавао главни тужилац Горан Салиховић.

Састанку су присуствовали тужилац Дубравко Чампара из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ и Хасан Плех, шеф Кабинета главног тужиоца, као и челни званичници агенција за провођење закона и безбједносних институција са нивоа БиХ и ентитета: Ђуро Кнежевић, замјеник директора SIPA-е, Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела, Зијад Срабовић, замјеник директора Граничне полиције БиХ, Алмир Џуво, директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА), Миро Џакула, директор Управе за индиректно опорезивање (УИО), Изет Низам, замјеник директора Службе за послове са странцима, Гојко Васић, директор полиције МУП-а РС и Драган Лукач, директор Федералне управе полиције.

С обзиром на велики прилив емиграната са подручја Блиског истока на подручје сусједних земаља, чланови Ударне групе разговарали су и о потребним активностима како би се подигла приправност и БиХ заштитила од евентуалног доласка на подручје наше земље лица која су у вези са терористичким групама, а која би могла злоупотријебити процес миграција избјеглица за кретање према земљама ЕУ.

Замјеник директора Службе за послове са странцима, Изет Низам, упознао је учеснике састанка да БиХ има капацитете за смјештај највише 500 лица у оквиру капацитета ове службе, те да се морају размотрити могућности смјештаја и контроле евентуалног уласка избјеглица у БиХ, о чему су мишљења и приједлоге могућих рјешења дали чланови Ударне групе у складу са надлежностима институција из којих долазе.

Институције БиХ већ су у контакту са институцијама у Србији, са циљем предвиђања и отклањања могућих проблема.

 

Иако тренутно не постоји опасност од прилива великог броја емиграната, чланови Ударне групе сагласни су да се мора превентивно дјеловати и тражити солуције могућих проблема, како се у будућности не би нарушила безбједносна ситуација у Босни и Херцеговини и безбједност свих грађана.

Такође, током састанка договарани су приоритети дјеловања свих институција у оквиру Ударне групе, у правцу откривања и отклањања опасности од тероризма, као и процесуирању починилаца кривичних дјела која имају везе са тероризмом и терористичким активностима.

На састанку је разговарано је о откривању, спречавању и процесуирању држављана БиХ који покушају да се прикључе страним паравојним формацијама које су у вези са терористичким групама, као и кривичном гоњењу држављана БиХ који учествују на страним ратиштима на подручју Сирије и Ирака.

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ, Дубравко Чампара, упознао је чланове Ударне групе са активностима у протеклом периоду, те изрицањем правоснажне пресуде за терористички напад у Бугојну за који су изречене дугогодишње затворске казне.

Такође, тужилац Чампара је упознао ученике састанка са процесуирањем и статусом предмета који се односе на незаконите одласке држављана БиХ на страна ратишта.

Састанку Ударне групе за борбу против тероризма присуствовали су највиши званичници:

- Тужилаштва БиХ,

- Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA),

- Дирекције за координацију полицијских тијела (ДКПТ),

- Граничне полиције БиХ,

- Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА),

- Службе за послове са странцима БиХ,

- Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО),

- Министарства унутрашњих послова РС, и

- Федералне управе полиције.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА