Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПРОВЕДЕНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ЦД“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ЛИЦА У БиХ ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

23.06.2015. 14:09
 Ради се о великој међународној акцији у којој је радио први заједнички истражни тим Босне и Херцеговине и Републике Француске. Истовремено су реализоване активности лишења слободе и претреса више десетина осумњичених лица у БиХ и Француској
  • ПРОВЕДЕНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ЦД“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ЛИЦА У БиХ ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

 

У координисаној акцији коју је водио заједнички истражни тим полиције,   Тужилаштва БиХ и Француске, по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е јутрос су реализовали велику акцију кодног назива „ЦД“, против лица осумњичених за организовани криминал и трговину људима ради радне експлоатације, крађе и просјачења на подручју Француске.

У брзој акцији која је проведена у оба бх ентитета, на подручју  Зенице, Власенице, Јајца и Приједора, лишено је слободе више лица и извршени су претреси већег броја објеката и возила која користе осумњичени.

Лица лишена слободе осумњичена су да су у дужем временском периоду, од 2012. године, организовали одласке жена и малољетне дјеце на подручје Француске, гдје су пријетњама, уцјенама, злостављањима, изнудама и застрашивањима тјерали жртве да врше џепне крађе и друге облике уличног криминала у више градова на подручју Француске.

На тај начин, осумњичени су стекли незакониту имовинску корист у износу више од 2 милиона евра, коју су користили за личне потребе и куповину некретнина у БиХ.

 Наведени осумњичени под истрагом су и због кривичних дјела прања новца, фалсификовања исправа, кријумчарења лица, злоупотребе опојних дрога и других кривичних дјела.

Акција је на договорени знак почела јутрос у 6:00 часова у БиХ и Француској.

На овом предмету радио је заједнички истражним тим из БиХ и Француске, састављен од око 20 лица, из полицијских и тужилачких институција БиХ и Француске, који су више мјесеци проводили заједничке истражне радње на подручју двију држава, ради откривања врло сложених и друштвено опасних облика криминала, који угрожавају безбједност грађана на подручју БиХ и Европске уније.

Активности је подржала Европска асоцијација тужилаца - EUROJUST.

Тужилаштво БиХ и SIPA су учествовањем у овој акцији показали спремност за рад на расвјетљавању најсложенијих облика међународног криминала и показали висок ниво професионализма у сарадњи са колегама из Европске уније.

Главни тужилац и званичници Тужилаштва БиХ одржали су више састанака са колегама у Француској и члановима заједничког истражног тима у БиХ и Француској.

Тужилаштво БиХ изражава захвалност институцијама Европске уније, EUROJUST-у, правосуђу и полицији Републике Француске и полицијским службеницима БиХ који су радили на провођењу ове важне међународне операције.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.03.2024. - ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ “БОСНАЛИЈЕК” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА, НОВЧАНА КАЗНА, КАО И ОДУЗИМАЊЕ И ПОВРАТ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА