Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА

21.05.2015. 07:54
На XI конференцији главних тужилаца у БиХ, која се одржава у организацији ВСТС-а БиХ, главни тужилац говорио је о до сада окончаним предметима у борби против тероризма у којима су правоснажно изречене казне затвора у трајању од више од 60 година, као и приоритетима јачања капацитета Тужилаштва БиХ за процесуирање кривичних дјела тероризма у будућности.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, колегама је презентовао рад Тужилаштва БиХ на до сада окончаним предметима за тероризам, у оквиру којих је процесуирано више од 15 лица за кривична дјела тероризма и активности које имају везе са тероризмом.

У овим предметима изречене су затворске казне у укупном трајању од више од 60 година, а највећа казна од 15 година затвора изречена је за напад на Амбасаду САД-а у Сарајеву, крајем октобра 2011. године.

У својој презентацији главни тужилац је колегама описао предмете који су окончани, као и предмете у којима је недавно подигнута оптужница као што је предмет "Дамаск", те предмете који су у фази суђења и извођења доказа, као што су предмети против Билала Боснића и Хусеина Ердића.

Главни тужилац Салиховић истакао је да Тужилаштву БиХ у наредним мјесецима предстоји кадровско и техничко јачање Одсјека за тероризам, који треба бити посебан одјел у оквиру Тужилаштва у којем ће радити тужиоци, истражиоци и стручно особље које ће радити само на процесуирању предмета тероризма, те је изразио захвалност Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ што су одобрили додатна средства за јачање капацитета за процесуирање и борбу против тероризма и терористичких активности.

Главни тужилац нагласио је да је Босна и Херцеговина, у мјесецу јуну прошле године, као прва земља у регији, усвојила законске измјене којима је кажњив одлазак бх држављана на страна ратишта и учествовање у страним паравојним и параполицијским формацијама, што је врло битан сегмент у борби против тероризма, изразито важан за међународну сарадњу и углед наше земље, када је у питању борба против тероризма на глобалном плану.

Такође, Тужилаштво БиХ је изузетно активно у јачању и интензивном активирању Ударне групе и Оперативне групе за борбу против тероризма у којој учествују представници свих полицијских и безбједносних агенција у Босни и Херцеговини.

Главни тужилац је у циљу интензивирања рада ових специјалистичких тијела већ одржао састанке са министром безбједности БиХ, а недавно је у Тужилаштву БиХ одржан састанак Оперативне групе.

Као један од најважнијих сегмената у процесуирању кривичних дјела тероризма, главни тужилац је истакао регионалну и међународну сарадњу.

У свом излагању, главни тужилац је позвао представнике институција БиХ и међународне заједнице да помогну у јачању капацитета наше земље за борбу против тероризма, са циљем што ефикаснијег откривања, процесуирања али и спречавања кривичних дјела тероризма.

На конференцији су учествовали и замјеници главног тужиоца Гордана Тадић и Божо Михајловић, а тужитељка Тадић је као руководитељица Посебног одјела за ратне злочине имала значајну презентацију која се односила на остварене резултате Тужилаштва БиХ у процесуирању предмета ратних злочина.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
15.04.2024. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВА ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА ФАЛСИФИКОВАЊЕ НОВЦА
15.04.2024. - ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА
10.04.2024. -  СТУДЕНТИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА СВЕУЧИЛИШТА У МОСТАРУ ПОСЈЕТИЛИ ТУЖИЛАШТВО БиХ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА