Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

21.05.2015. 07:54
Na XI konferenciji glavnih tužitelja u BiH, koja se održava u organizaciji VSTV-a BiH, glavni tužitelj govorio je o do sada okončanim predmetima u borbi protiv terorizma u kojima su pravomoćno izrečene kazne zatvora u trajanju od više od 60 godina, kao i prioritetima jačanja kapaciteta Tužiteljstva BiH za procesuiranje kaznenih djela terorizma u budućnosti.
  • GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, kolegama je prezentirao rad Tužiteljstva BiH na do sada okončanim predmetima za terorizam, u okviru kojih je procesuirano više od 15 osoba za kaznena djela terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.

U ovim predmetima izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju od više od 60 godina, a najveća kazna od 15 godina zatvora izrečena je za napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, koncem listopada 2011. godine.

U svojoj prezentaciji glavni tužitelj je kolegama opisao predmete koji su okončani, kao i predmete u kojima je nedavno podignuta optužnica kao što je predmet "Damask", te predmete koji su u fazi suđenja i izvođenja dokaza, kao što su predmeti protiv Bilala Bosnića i Huseina Erdića.

Glavni tužitelj Salihović istakao je da Tužiteljstvu BiH u narednim mjesecima predstoji kadrovsko i tehničko jačanje Odsjeka za terorizam, koji treba biti poseban odjel u okviru Tužiteljstva u kojem će raditi tužitelji, istražitelji i stručno osoblje koje će raditi samo na procesuiranju predmeta terorizma, te je izrazio zahvalnost Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH što su odobrili dodatna sredstva za jačanje kapaciteta za procesuiranje i borbu protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.

Glavni tužitelj naglasio je da je Bosna i Hercegovina, u mjesecu lipnju prošle godine, kao prva zemlja u regiji, usvojila zakonske izmjene kojima je kažnjiv odlazak bh državljana na strana ratišta i sudjelovanje u stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, što je vrlo bitan segment u borbi protiv terorizma, izrazito važan za međunarodnu suradnju i ugled naše zemlje, kada je u pitanju borba protiv terorizma na globalnom planu.

Također, Tužiteljstvo BiH je izuzetno aktivno u jačanju i intenzivnom aktiviranju Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj sudjeluju predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Glavni tužitelj je u cilju intenziviranja rada ovih specijalističkih tijela već održao sastanke sa ministrom sigurnosti BiH, a nedavno je u Tužiteljstvu BiH održan sastanak Operativne grupe.

Kao jedan od najvažnijih segmenata u procesuiranju kaznenih djela terorizma, glavni tužitelj je istakao regionalnu i međunarodnu suradnju.

U svom izlaganju, glavni tužitelj je pozvao predstavnike institucija BiH i međunarodne zajednice da pomognu u jačanju kapaciteta naše zemlje za borbu protiv terorizma, sa ciljem što učinkovitijeg otkrivanja, procesuiranja ali i sprječavanja kaznenih djela terorizma.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenici glavnog tužitelja Gordana Tadić i Božo Mihajlović, a tužiteljica Tadić je kao rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine imala značajnu prezentaciju koja se odnosila na ostvarene rezultate Tužiteljstva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

Foto galerija

01. 2022.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
20.01.2022. - ODRŽAN SASTANAK DUŽNOSNIKA TUŽITELJSTVA BiH I DKPT BiH POSVEĆEN JAČANJU SURADNJE PARTNERSKIH INSTITUCIJA
17.01.2022. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KAZNENOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA
17.01.2022. - TUŽITELJI TUŽITELJSTVA BiH BORAVILI U NIZOZEMSKOJ

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA