Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST

17.12.2014. 13:41
Na sastanku glavnog tužioca Gorana Salihovića sa predstavnicima IPA projekta i diplomatskim zvaničnicima, razgovarano o jačanju tužilačkih kapaciteta i saradnji naše zemlje sa tužilačkim strukturama u EU.
  • BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST
  • BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST
  • BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST
  • BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST
  • BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak glavnog tužioca Gorana Salihovića sa zvaničnicima IPA projekta i predstavnicima diplomatskog kora, na kojem je razgovarano o jačanju saradnje i približavanju tužilačkih struktura BiH evropskim integracijama, a u svjetlu efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Jedna od tema sastanka odnosila se na predstojeći proces imenovanja oficira za vezu, odnosno tužioca iz BiH koji će biti smješten u okviru Evropske asocijacije tužilaca-EUROJUST, kako bi se unaprijedila saradnja u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala i korupcije.

Glavni tužilac Salihović istakao je da je potrebno maksimalno ubrzati povezivanje Bosne i Hercegovine sa strukturama EUROJUST-a, kao i sa strukturama EUROPOL-a, jer Tužilaštvo BiH već radi na većem broju predmeta u kojima se istražuju i procesuiraju krivična djela koja se protežu i na područje zemalja EU, naročito Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih država, te da je saradnja jako potrebna.

Glavni tužilac upoznao je predstavnike IPA-e i diplomatske predstavnike sa aktivnostima na jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH u kadrovskom i tehničkom segmentu.

Također, razgovarano je i o predstojećem procesu angažovanja tužioca iz zemlje EU koji će biti dodijeljen Tužilaštvu BiH, kao podrška u radu i jačanju saradnje BiH sa zemljama EU u borbi protiv organiziranog kriminala, kao i o ostalim modalitetima jačanja saradnje između Tužilaštva BiH i tužilačkih struktura u zemljama EU.

Glavni tužilac je upoznao zvaničnike sa ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH u 2014. godini u kojoj je intenzivirano procesuiranje više složenih predmeta iz oblasti borbe protiv terorizma, korupcije, organiziranog kriminala i finansijskog kriminala.

Istaknuta je dobra saradnja Tužilaštva BiH u predmetu borbe protiv terorizma i sankcioniranju odlazaka građana BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku, u okviru kojeg je ostvarena značajna saradnja sa tužilačkim i policijskim strukturama u Austriji i Njemačkoj.

Zajednički zaključak sastanka je da će početkom naredne godine početi intenzivne aktivnosti na povezivanju i saradnji tužilačkih struktura u BiH i EU, što će umnogome pomoći proces uspostave vladavine prava i stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH, regiona i EU.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE VEĆE GRUPE MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA