Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

У ИЗВЈЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О НАПРЕТКУ БиХ ЗА 2013. ГОДИНУ, ПОЗИТИВНО СУ ОЦИЈЕЊЕНИ НАПОРИ И АКТИВНОСТИ ТУЖИЛАШТВА БиХ У УСПОСТАВИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

18.10.2013. 18:06
Европска комисија је објавила извјештај о напретку за 2013. годину, у којем се значајан дио односи на јачање владавине права и реформу правосуђа у Босни и Херцеговини.
  • У ИЗВЈЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О НАПРЕТКУ БиХ ЗА 2013. ГОДИНУ, ПОЗИТИВНО СУ ОЦИЈЕЊЕНИ НАПОРИ И АКТИВНОСТИ ТУЖИЛАШТВА БиХ У УСПОСТАВИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

Тужилаштво БиХ са задовољством прихвата оцјене Европске комисије, у којима се наводи да је потписивањем Протокола о сарадњи у процесуирању починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, који су потписани у првој половини ове године, остварен значајан напредак у регионалној сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина.

„Односи са Републиком Србијом су се побољшали. Кључни помак је било потписивање Протокола о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида. Потписан је Уговор о екстрадицији. Босна и Херцеговина и Србија су потписале Споразум о реадмисији са скраћеном процедуром и неколико протокола за имплементацију истог, којим је замијењен постојећи споразум. 

Односи с Републиком Хрватском су се интензивирали. Важан догађај био је потписивање Протокола о сарадњи у процесуирању починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида. Ратификовани су Уговор с Хрватском о изручењу и Споразум о сарадњи у подручју одбране.

Свеукупно гледајући, постигнут је добар напредак у подручју правосудне сарадње с другим земљама у регији. Босна и Херцеговина је наставила активно учествовати у регионалној сарадњи и одржавати добросусједске односе“ - наводи се у Извјештају.

Такође, оцијењено је да су активности Тужилаштва БиХ значајно допринијеле убрзању процеса ексхумација у Босни и Херцеговини.

„Откако је Тужилаштво БиХ од локалних тужилаштава преузело одговорност за провођење ексхумација масовних гробница, значајно се побољшала ефикасност процеса ископавања, а дошло је и до смањења броја неријешених предмета. Све у свему, у овом извјештајном периоду су извршене 283 ексхумације, што је за резултат имало проналазак тијела у 179 предмета. Око 3270 случајева неидентификованих посмртних остатака је похрањено у идентификационим објектима широм Босне и Херцеговине и њих треба прегледати Тужилаштво“ - детаљ је из Извјештаја.

У Извјештају се, у позитивном тону, говори и о предстојећем јачању капацитета Тужилаштва БиХ, за 13 нових тужилаца.

Такође, у Извјештају се позитивно оцјењује јачање борбе против организованог криминала.

„Босна и Херцеговина је постигла ограничен напредак у борби против организованог криминала и тероризма. Сарадња међу агенцијама за провођење закона се наставља, но потребно је консолидовати систем систематичније размјене обавјештајних података, те успоставити механизме координације. Проведено је доста успјешних великих заједничких полицијских операција, неке од њих у сарадњи с надлежним органима из сусједних земаља. Међутим, на домаћем нивоу, сарадња између полиције и тужилаштава захтијева структурна побољшања како би се гарантовао ефикаснији завршетак таквих активности у правосуђу“ - наводи се у Извјештају.

У Извјештају се у позитивном контексту говори и о удруженим полицијским акцијама, које су по налогу Тужилаштва БиХ провођене на цијелој територији БиХ, а у којима је по налогу тужилаца, у борби против организованог криминала, на терену дјеловало и неколико стотина полицијских службеника, из полицијских агенција са свих нивоа.

„Босна и Херцеговина је формирала радну групу за израду нове стратегије за борбу против организованог криминала и процјену ризика од организованог криминалитета (OCTA). Проведен  је низ успјешних обимних заједничких полицијских акција. Број осумњичених за организовани криминал који је пријављен тужилаштвима повећао се за више од 200%.“ - детаљ је из Извјештаја.

Тужилаштво Босне и Херцеговине поручује грађанима наше земље да са још већим интензитетом наставља активности у борби против организованог криминала и корупције, те процесуирање предмета ратних злочина, све са циљем јачања владавине права у нашој земљи и стварања безбједнијег окружења за живот свих грађана наше земље, на предстојећем путу европских интеграција.

Извјештај можете погледати oвдје.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.03.2024. - ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ “БОСНАЛИЈЕК” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА, НОВЧАНА КАЗНА, КАО И ОДУЗИМАЊЕ И ПОВРАТ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА