Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ

16.04.2013. 14:53
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и званичници Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ састали су се са главним тужиоцем тужилаштва при Хашком трибуналу Сержом Брамерцом и његовим сарадницима.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ

Теме састанка односиле су се на заједничку сарадњу у процесуирању предмета ратних злочина.

На састанку је истакнуто да препоруке Европске комисије, у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа од 08. и 09. априла 2013. године у Брчком, истичу да су потребне адекватне и благовремене додјеле потребних финансијских и људских ресурса за процесуирање предмета ратних злочина, те истичу да је постигнут напредак у процесу преношења предмета ратних злочина на ниво ентитета и Брчко дистрикта.

На данашњем састанку истакнута је и потреба независности и интегритета тужилаца, као и процеса избора тужилаца, као једног од приоритета за професионалан рад носилаца тужилачких функција.

Главни тужилац Салиховић упознао је главног тужиоца Брамерца са активностима и напорима на повећању капацитета Тужилаштва БиХ у људским и материјалним ресурсима, како би се убрзао рад на предметима ратних злочина, а што су подржала и удружења жртава у БиХ.

Тужилаштво БиХ планира повећање капацитета у будућности за још 20 тужилаца, а главни тужилац Брамерц је подржао напоре Тужилаштва БиХ на јачању капацитета ради ефикаснијег процесуирања најсложенијих предмета ратних злочина и предмета у којима су истраге прослијеђене из МКСЈ-а.

Тужилац Брамерц је такође затражио појачане активности и ефикасније процесуирање предмета који су дошли из МКСЈ-а.

Главни тужилац Салиховић је истакао да ће тражити максимално залагање тужилаца који раде на предметима ратних злочина, те да ће покренути питање одговорности у случају изостанка очекиваних резултата рада.

У скорој будућности се планира пресељење Тужилаштва БиХ у другу зграду са адекватним и довољним простором за рад, што ће уз повећање броја тужилаца, помоћи јачању капацитета и ефикаснијем раду. У препорукама Европске комисије, у вези са капиталним инвестицијама, између осталог, предвиђа се изградња Државног затвора високих безбједносних стандарда, као и будућих просторија Тужилаштва БиХ.

У препорукама Европске комисије се подсјећа да преостали број заосталих најсложенијих предмета ратних злочина на нивоу БиХ мора бити приоритетно рјешаван. При томе, Тужилаштву БиХ се морају обезбиједити неопходни људски и материјални ресурси.

На данашњем састанку разговарано је и о регионалној сарадњи тужилаштава у раду на предметима ратних злочина.

У вези регионалне сарадње у процесуирању учинилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, Европска комисија и Хашко тужилаштво поздрављају и честитају надлежним институцијама БиХ потписивање "Протокола о сарадњи у процесуирању ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида" између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије. Тужилаштво БиХ се подстиче да у што скоријем року потпише протокол о сарадњи и са хрватским колегама.

Једна од тема састанка односила се и на ефикаснију имплементацију Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, те убрзање рада на предметима уз дефинисање рокова.

Такође, разговарано је и о процесу преношења предмета ратних злочина који су мање сложени, на ентитетска правосуђа и правосуђе Брчко дистрикта, те уопштено о убрзању процесуирања предмета ратних злочина на свим нивоима.

Од свог оснивања, Тужилаштво БиХ има добру и константну сарадњу са Тужилаштвом МКСЈ-а која траје већ 10 година, јер ове институције имају исту мисију и циљ - откривање и кривично процесуирање починилаца ратних злочина.

Контакти између особља ове двије институције су готово свакодневни и данашњи састанак представља наставак добре сарадње која ће се наставити и у будућности.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)
25.03.2024. -  ОПТУЖЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ОСУЂЕН НА КАЗНУ ОД 3 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА